Vuosaari -arvostelu

Elokuvat · Jocka Träskbäck

Aku Louhimiehen tuorein elokuva Vuosaari vie katsojan synkkään suomalaiseen sielunmaisemaan, jossa on tartuttava jokaiseen toivonpilkahdukseen. Melankoliaa pursuava tarina helsinkiläisen lähiön ihmisistä ja ihmiskohtaloista voisi hyvinkin perustua tositapahtumiin missä tahansa suomalaiskaupungissa.

Vuosaari kertoo episodielokuvan keinoin useita tarinoita yhden talvisen viikon ajalta. Yksi lapsiperhe (Matleena Kuusniemi ja Pekka Strang) on hajoamassa rakkauden loputtua ja toinen yksinhuoltajaäidin (Alma Pöysti) sairastuttua syöpään. Teinityttö (Amanda Pilke) haluaa julkkikseksi keinolla millä hyvänsä ja siideriä rakastava nuori nainen (Laura Birn) vaatii rahapulassa olevaa poikaystävää (Deogracias Masomi) tarjoamaan parempaa elämää. Elämäänsä pettynyt yksinhuoltajaisä (Mikko Kouki) yrittää saada poikaansa välttämään saman kohtalon. Suomessa vieraileva amerikkalainen liikemies joutuu kokemaan kovia, ja koskettava on myös tarina pikkupoika Aleksista, jonka lemmikkikoirasta äiti haluaa eroon.

Elokuvassa on siis suuri määrä seurattavia tarinoita, ja varsinkin elokuvan alkupuolella niiden välillä hypitään turhan nopeasti ja sekavasti. Katsoja hämmentyy moneen otteeseen tarinapaljoudesta, mutta loppua kohti osiot saadaan kuitenkin järjestykseen. Episodielokuvista tuttu tarinoiden kohtaaminen on jätetty jostain syystä pois kokonaan, joten nyt tarinat ovat täysin irrallisia ja toisistaan riippumattomia. Hieman risteyksiä olisi kuitenkin toivonut mukaan, koska herkullisiin kohtaamisiin olisi ollut lukuisia mahdollisuuksia.

Tunne sillisalaattimaisuudesta ei ole kaukana, mutta Aku Louhimies onnistuu pitämään kokonaisuuden kurissa. Tarinat pysyvät realistisina, eikä käsikirjoituksessa syyllistytä ylilyönteihin. Toimivaa kokonaisuutta pitävät kuitenkin kasassa erityisesti hienot näyttelijäsuoritukset, jotka ovat jokaisessa tarinassa uskottavia. Erityisen hyvin roolistaan suoriutuu Amanda Pilke, josta on hyvää vauhtia tulossa kovatasoinen tähti. Myös Alma Pöysti tekee vaikutuksen syöpä-äidin koskettavalla roolityöllä ja Mikko Kouki stereotyyppisenä hieman alkoholisoituneena lähiöisänä. Virossa suurta suosiota nauttiva Lenna Kuurmaa tekee myös pienen, mutta hienon roolin viekottelevana kodinhoitajana.

Näyttelijäsuoritusten lisäksi elokuvan parasta antia ovat herkulliset kärjistykset ihmissuhteista ja lähiöiden arjesta, joihin varmasti myös moni katsoja voi samaistua. Kokonaisuutena Vuosaari on vaikuttava kuvaus suomalaisesta melankoliasta, jossa toivo paremmasta auttaa selviytymään elämässä eteenpäin.

Lajityyppi: Kotimainen, draama



Ohjaaja: Aku Louhimies



Pääosissa: Laura Birn, Maria Järvenhelmi, Mikko Kouki, Lenna Kuurmaa, Matleena Kuusniemi, Deogracias Masomi, Meri Nenonen, Sulevi Peltola, Sean Pertwee, Alma Pöysti, Amanda Pilke, Jasper Pääkkönen, Pekka Strang



Ensi-ilta: 3.2.2012



Kesto: 2h 05 min



Ikäraja: 16

Pisteet 4/5