15 asiaa, joita onnelliset ihmiset eivät tee

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Ihminen tavoittelee onnellisuutta erilaisin keinoin läpi elämänsä. Ajatus on yksinkertainen, mutta tyytyväisyyteen on monta tietä. Vielä vaikeammalta tuntuu saavutetun onnen säilyttäminen. Moni onkin oivaltanut, miten paljon onnellisuus riippuu näkökulmasta. Nyt on listattu 15 asiaa, joita onnellinen ihminen ei tarvitse elämäänsä.

1. Juoruilu. Ihmiset puhuvat ihmisistä. Onnellista elämää elävä ihminen ei kuitenkaan näe syytä lähteä juoruilemaan toisista pahantahtoisesti. Asioiden toteaminen on eri asia, kuin lisätä vettä myllyyn kertoessaan jonkun tarinaa eteenpäin.

2. Muiden ongelmat. On ihmisiä, joilla on aina ongelmia. Ongelmissa vellominen ei kuulu onnellisen ihmisen elämään. Haasteita on jokaisella, mutta kyse on näkökulmasta. Hyvää elämää tavoitteleva antaa toisten taistella itse omat sotansa ja pysyy rauhallisena.

3. Negatiivinen ajattelu. Mustat pilvet taivaalla aiheuttavat ahdistusta näkijälleen. Niin myös negatiiviset ajatukset, koska ne enteilevät suurempaa myrskyä. Yksi tummanpuhuva sana ei useinkaan jää viimeiseksi, vaan negatiivisuudesta tulee kierre, joka monistuu lähiympäristössä. Olemme alttiita toistemme vaikutukselle, ja vaatii vahvuutta jättäytyä tällaisesta lietsonnasta pois.

4. Mustasukkainen käytös. Kun tulemme tähän maailmaan, meillä ei ole mitään. Emme siis omista pohjimmiiltaan mitään, emme varsinkaan toisiamme. Toiset ihmiset elämässämme ovat lahja, joista voimme olla kiitollisia joka päivä. Tämän asian ymmärtäminen hälventää mustasukkaisuutta.

5. Muiden hyväksynnän kerjääminen. Jokainen ihminen on yhtä arvokas, minkä takia kenenkään ei tarvitse kysellä tai varmistella omaa arvoaan toisilta. Se on kuin olisi syntyjään kruununperillinen, ja antaisi kaiken voimansa pois siksi, että saisi paljaalle päälleen taputuksen. Onnellinen ihminen tuntee arvonsa, eikä kerjää hyväksyntää.

6. Kostonhimo. Jos joku lyö meitä, kannattaako lyödä takaisin? Väkivallasta ja kostamisesta ei ole mitään hyötyä. Öykkäreiden kanssa ei tarvitse mennä samalle tasolle. Puolustaakseen itseään tai läheisiään voi ottaa nyrkit ja sanan säilän käyttöön. Onnellinen ihminen ei käytä voimaansa hyökkäämiseen.

7. Kaunan kantaminen. Ihminen pahoittaa usein mielensä, kun asiat eivät mene sovitusti tai hänen tahtonsa mukaan. Elämä on jatkuvassa muutoksessa, ja olisi siksi hyvä kyetä antamaan anteeksi ja joskus vain mukautua virtaan. Kaikkea ei voi saada menemään oman pään mukaan – siispä ihmislaji on oppinut sopeutumaan. Kaunan kantaminen on vain välttämättömän opin vastustamista.

8. Riitely vain siksi, koska haluaa olla oikeassa. Miksi pitäisi olla aina oikeassa? Onnellinen ihminen kokee olevansa muutenkin hyvä ilman, että saa omalle arvolleen ja osaamiselleen varmistuksen olemalla oikeassa väittelytilanteissa. Jos henkilö pyrkii taivuttamaan muut näkemykseensä, voi hän pohjimmiltaan olla itse epävarma itsestään.

9. Suuret odotukset. Innostunut odottaminen muistuttaa häntäänsä heiluttavaa koiraa, jonka käytöksessä on riemuisaa intoa, mutta ei ehkä kovin paljoa järkeä. Kun odotukset ovat katossa ja rakennelma yhtäkkiä putoaakin niskaan, seuraa usein masentuminen. Onnellinen ihminen tiedostaa sekä mahdollisuudet että riskit, mutta odottaa hyviä asioita tapahtuvaksi.

10. Ongelmien välttely. Keittiön roskakorissa olevat haisevat jätteet eivät katoa ulos kodista itsestään. Samalla lailla eivät muutkaan hieman monimutkaisemmat ongelmat häviä ignooraamisella. Viisas kohtaa tilanteen ja miettii rakentavasti, mitä pulmalle voitaisiin tehdä, ja kuka asiassa voisi auttaa.

11. Onnen etsiminen itsensä ulkopuolelta. Moni laulu julistaa sen, ettei toisia voi rakastaa rakastamatta ensin itseään. Onni löytyy peilikuvasta, eikä maailman hullunmyllystä. Onni kun on enemmän sisäistä rauhaa kuin ulkoista tapahtumaa tapahtuman perään. Miten muuten menestynyt supertähti voisi tuntea olonsa yksinäiseksi ollessaan suuren rakastavan väkijoukon ympäröimä?

12. Liika analysointi. Joka väitti ”Ajattelen, siis olen”, ei huomioinut sitä, miten väärin nykymaailma voisi soveltaa kyseistä mietelausetta. Ajattelemme koko ajan, liikaa. Niin että aivomme sauhuavat ja mieli käy ylikierroksilla. Voisiko olla, että olemme itse asiassa enemmän olemassa ja läsnä antaessamme ajatuksen sijaan tilaa elämän kokemiselle?

13. Menneisyydessä vellominen. On olemassa vain tämä hetki. Eilinen on mennyttä, huomista ei ole vielä syntynyt. Voimme elää tosiasiassa vain NYT. Onnellinen ihminen ei ajattele menneisyyttä – hän luo elämäänsä nykyisyydessä ja etenee hetki hetkeltä kohti tavoitteitaan.

14. Massan seuraaminen. Maapallolla elää miljardeja ihmisiä, ja määrä on kasvussa. Tämä tarkoittaa sitä, että mielipiteitä on monia, ja ajatusryhmittymistä tulee ennen pitkää kollektiivisia malleja. Opimme elämään, käyttäytymään ja ajattelemaan normin mukaan. Onnellinen ihminen tietää olevansa yksilö, ja opettelee ajattelemaan itse.

15. Asioiden henkilökohtaisesti ottaminen. Kun toiset suuttuvat onnelliselle ihmiselle, hän tietää, että kyse on muiden omista sisäisistä mörökölleistä, joita he eivät kykene käsittelemään muuten kuin ulkopuolelle peilaamalla. On varsin yleistä, että omia huonoja puolia nähdään muissa, ja vaikeissa tilanteissa syytellään sormia osoitellen sen sijaan, että katsottaisiin peiliin. Onni on sitä, että tietää, minkälaiset asiat ovat omalla vastuulla. Kukaan ei ole vastuussa toisten tunteista.

Lähde: Elite Daily