KHO: Alma Medialla ei oikeutta Etuovi-nimeen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pörssiyhtiö Alma Media ja tamperelainen yrittäjä ovat kiistelleet Etuovi-tavaramerkin omistuksesta jo vuosien ajan. Nyt Korkein hallinto-oikeus on jo toistamiseen päättänyt, että Alma Medialla ei ole oikeutta tavaramerkkiin. Asia käsiteltiin uudelleen Alma Median vaatimuksesta. Tavaramerkkiriidan hävineen Alma Median asiamiehenä toimivat asianajotoimisto Juridia, Heinonen & Co:n asianajaja Marja Tommila ja avustaja Riikka Kiljander.

Alma Media yritti vuonna 2001 ostaa Etuovi-tavaramerkin tamperelaiselta yrittäjältä. Kauppoja ei syntynyt, mutta siitä huolimatta yhtiö otti merkin käyttöönsä internetpalvelunsa tunnuksena ja yritti rekisteröidä tavaramerkin itselleen. Korkein hallinto-oikeus päätti jo vuonna 2007, että yhtiö oli toiminut vilpillisessä mielessä ja että Alma Medialla ei ole oikeutta Etuovi-tavaramerkkiin.

Nyt annetusta tuomiosta tekee hyvin poikkeuksellisen se, että Alma Media kyseenalaisti korkeimman hallinto-oikeuden ensimmäisen tuomion oikeellisuuden ja vaati tuomion purkamista. Yhtiö katsoi että asia oli ratkaistu väärin perustein. Alma Median vaatimuksesta KHO käsitteli asian uudelleen ja ratkaisi asian toistamiseen yrittäjän hyväksi. Vaatimus tuomion purkamisesta hylättiin ja pörssiyhtiö määrättiin korvaamaan yrittäjän oikeudenkäyntikulut. Tuomiosta ei voi valittaa.

– Tämä on klassinen Daavid ja Goljat -tilanne, jossa Alma Media kärsi jälleen rökäletappion. KHO:n tuomion kyseenalaistaminen olemattomin perustein osoitti kuinka merkittävästä tuomiosta on kyse. Nyt KHO vahvisti jo toistamiseen pörssiyhtiön toimineen vilpillisessä mielessä, eikä vilpillinen toiminta voi saada mitään oikeussuojaa. Yhtiö käyttää edelleen luvattomasti minun omistamaani tavaramerkkiä, Etuovi-yrittäjä Jori-Pekka Träskbäck kommentoi.

Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta päätti kuluvan vuoden maaliskuussa, että Etuovi-tavaramerkki kuuluu yrittäjälle myös lehtien ja painotuotteiden osalta, ja että Alma Median omistamalla Etuovi Oy -pöytälaatikkoyhtiölläkään ei ole oikeutta Etuovi-tavaramerkkiin. Tähän mennessä Viestintävirasto, Kaupparekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus, Valituslautakunta ja Korkein hallinto-oikeus ovat kaikki ratkaisseet kiistan yrittäjän hyväksi. Hovioikeuden tuomiota odotetaan vielä tämän syksyn aikana.