Alma Median tavaramerkki hylättiin – Nokia omistaa yksinoikeuden

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen mediakonserni Alma Media on ollut viime aikoina useita kertoja ongelmissa tavaramerkkiensä kanssa, sillä yhtiö on kärsinyt niiden suhteen monia takaiskuja. Tuorein niistä tapahtui 18. tammikuuta, kun patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi Alma Median tavaramerkkihakemuksen tunnuksesta Omaovi.

Alma Media haki yksinoikeutta sanamerkille Omaovi muiden muassa painotuotteissa, markkinoinnissa ja internetpalveluissa sekä tietokoneohjelmistoissa. Rekisteröinnin esteeksi kuitenkin muodostui niin ikään suomalaisen Nokia-konsernin aiemmin omistukseensa hankkima rekisteröity tavaramerkki Ovi, joka on rekisteröity samoille palveluille koko Euroopan yhteisön alueella.

Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan merkit olivat sekoitettavissa toisiinsa, koska Alma Median tunnuksen etuliitettä ”oma” käytetään yleisesti kuvaamaan tavaroiden ja palveluiden henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua luonnetta, eikä se ole siten riittävä elementti poistamaan sekoitettavuutta. Hylätyn tavaramerkkihakemuksen asiamiehenä toimi Kolster Oy.

Viime vuonna Alma Mediaa kiellettiin käyttämästä Etuovi.com -tunnusta ilmoituslehden nimenä. Korkein oikeus vahvisti nimeä luvattomasti käyttäneen Alma Median loukanneen toisen yrittäjän tavaramerkkioikeutta ja määräsi konsernin maksamaan yrittäjälle vahingonkorvauksia. Myös konsernin vilpillisesti rekisteröimät Etuovi-aputoiminimet kumottiin.