KHO: Alma Media hävisi Etuovi-nimikiistan – jo kolmannen kerran

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen mediakonserni Alma Media ja tamperelainen yrittäjä Jori-Pekka Träskbäck ovat kiistelleet Etuovi-tavaramerkin omistuksesta vuodesta 2001 lähtien. Korkein hallinto-oikeus on nyt ratkaissut asian yrittäjän hyväksi jo kolmannen kerran. Tavaramerkkiriidan hävineen Alma Median asiamiehenä toimivat asianajotoimisto Juridia, Heinonen & Co:n asianajaja Marja Tommila ja avustaja Riikka Kiljander.

KHO hylkäsi nyt Alma Median valituksen, jossa se vaati yrittäjälle rekisteröidyn Etuovi-tavaramerkin kumoamista. KHO vahvisti, että yrittäjällä on yksinoikeus Etuovi-tavaramerkkiin myös lehtien ja painotuotteiden tunnusmerkkinä.

Patentti- ja rekisterihallitus myönsi yrittäjälle yksinoikeuden Etuovi-tavaramerkkiin jo vuonna 2004, mutta Alma Media valitti rekisteröinnistä. Yhtiön näkemyksen mukaan sillä oli tavaramerkkiin aikaisempi oikeus. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä yrittäjän yksinoikeus tavaramerkkiin on nyt lopullisesti vahvistettu.

– Päätöksen lopputulos oli päivänselvä alusta saakka, sillä myös patentti- ja rekisterihalitus ja valituslautakunta tulivat aiemmin samaan tulokseen. Päätös on osoitus siitä, että että pieni yrittäjä voi puolustaa Suomessa oikeuksiaan menestyksekkäästi myös vilpillisesti toimivaa pörssiyhtiötä vastaan. Vuonna 2001 Alma Median johtaja Petri Pekki uhkasi minua Etuovi-neuvotteluissa lakimiesarmeijalla. Sellaisesta armeijasta ei ole ollut tässä tapauksessa paljonkaan apua, Jori-Pekka Träskbäck kommentoi tuomiota.

Helsingin hovioikeus vahvisti vuonna 2010, että Alma Media oli loukannut yrittäjän tavaramerkkioikeutta, määräsi Alma Median maksamaan yrittäjälle korvauksia tavaramerkkiloukkauksesta ja kielsi Alma Medialta Etuovi-nimen käytön lehden nimenä. Lisäksi hovioikeus kumosi kaikki 14 Alma Median Etuovi-aputoiminimeä. Korkein oikeus ei antanut Alma Medialle valituslupaa. Tuomion johdosta Alma Media joutui vaihtamaan Etuovi.com-ilmoituslehtensä nimeksi Asuntomedia.

Korkein hallinto-oikeus on jo aiemmin ratkaissut kaksi Etuovi-nimikiistaa, jotka molemmat Alma Media hävisi. Yhtiö vaati yrittäjän rekisteröimän Etuovi-tavaramerkin (nro 224980) kumoamista, mutta KHO hylkäsi vaatimuksen. Poikkeuksellisesti Alma Media vaati KHO:n tuomion kumoamista. Tämän johdosta KHO ratkaisi asian toistamiseen yrittäjän hyväksi. Lisäksi Alma Media on vaatinut Viestintävirastossa yrittäjän Etuovi-verkkotunnusten siirtämistä itselleen, mutta mediakonserni on hävinnyt kaikki tapaukset.