Alma Media hävisi Etuovi-domainkiistan hallinto-oikeudessa

Digi · Stara.fi

Pörssiyhtiö Alma Media ja tamperelainen yrittäjä Jori-Pekka Träskbäck ovat kiistelleet vuodesta 2001 saakka Etuovi-nimen oikeuksista. Marraskuussa mediakonserni hävisi korkeimmassa hallinto-oikeudessa lopullisesti kiistan Etuovi-tavaramerkistä lehden nimenä. Tavaramerkkiriidan hävineen Alma Median asiamiehenä toimivat asianajotoimisto Juridia, Heinonen & Co:n asianajaja Marja Tommila ja avustaja Riikka Kiljander.

Nyt Alma Media on hävinnyt vuorostaan hallinto-oikeudessa kiistan kahdesta yrittäjän omistamasta Etuovi-verkkotunnuksesta. Yhtiö hävisi aiemmin saman asian aiemmin myös Viestintävirastossa.

Alma Media vaati aiemmin Viestintävirastoa peruuttamaan ja siirtämään itselleen yrittäjän omistamat verkkotunnukset Etuovilehti.fi ja Etuovi-lehti.fi. Viestintävirasto hylkäsi yhtiön vaatimukset 18.11.2011 ja katsoi, että verkkotunnukset kuuluvat laillisesti yrittäjälle. Alma Media valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka on 10.12.2012 hylännyt yhtiön vaatimukset ja päättänyt asian yrittäjän hyväksi.

Yrittäjä omistaa yksinoikeuden Etuovi-tavaramerkkiin muun muassa lehtien ja painotuotteiden tunnuksena. Hallinto-oikeuden mukaan rekisteröity tavaramerkki on laillinen peruste myös Etuovi-verkkotunnuksille. Alma Media hävisi vastaavan domainkiistan ensimmäisen kerran jo vuonna 2004, kun yhtiö vaati itselleen yrittäjän omistamaa Etuovi.fi -verkkotunnusta. Sittemmin Alma Media on hävinnyt Etuovi-nimikiistoja sekä hovioikeudessa että peräti kolme kertaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Pörssiyhtiö haastoi pienen yksityisyrittäjän ja oletti saavansa helpon voiton. Toisin kuitenkin kävi. Arvioni mukaan Alma Median osakkeenomistajat ovat tähän mennessä maksaneet jo pelkästään oikeudenkäynti- ja asianajokuluja yli 700.000 euroa, eikä loppua ole vielä edes näkyvissä, yrittäjä Jori-Pekka Träskbäck kommentoi.

Vuonna 2010 Helsingin hovioikeus vahvisti Alma Median loukanneen yrittäjän tavaramerkkioikeutta ja kielsi yhtiötä käyttämästä tunnusta ETUOVI.COM ilmoituslehden nimenä. Hovioikeus määräsi Alma Median maksamaan yrittäjälle korvauksia tavaramerkkiloukkauksesta ja vahvisti, että Alma Median ETUOVI.COM ei ole muodostunut laajalti tunnetuksi tavaramerkiksi. Lisäksi Alma Median kaikki neljätoista vilpillisesti rekisteröimää Etuovi-aputoiminimeä poistettiin rekisteristä.

Alma Median asiamiehenä toimii asianajotoimisto Heinonen & Co:n asianajaja Marja Tommila.