Nunnat voivat säädellä ruumiinlämpöään ajatuksen voimalla

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tiedemiehet ovat viimein todistaneet, että ihminen pystyy säätelemään ruuminlämpöään pelkän ajatuksen voimalla. Erityisiä meditaatioharjoituksia käyttämällä voi pysyä lämpimänä myös kylmissä olosuhteissa.

Singaporelaisen yliopiston tutkijat kertovat PLoS ONE -julkaisulle, että tiibetiläisten nunnien käyttämä g-tummo -meditaatio, tai vaihtoehtoisesti kirjoitettuna G Tum-mo, nostaa harjoittajiensa ruumiinlämpöä 37 asteesta peräti 38,3 asteeseen.

Nunnien ruumiinlämpöä tutkittiin 25 pakkasasteessa, ja heidän ympärilleen oli kääritty märkä lakana. Nunnat harjoittivat erityisen hengitystekniikan avulla tapahtuvaa g-tummo -meditaatiota testin ajan. Samankaltaisia tuloksia saatiin myös länsimaisen ryhmän kokeilemana, tosin pienemmällä ruumiinlämmönnousulla.

Tutkimustuloksista uskotaan olevan hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi ääriolosuhteissa työskenteleville ihmisille. Luostarien ylläpitämät g-tummo -harjoitukset ovat jokseenkin harvinaisia, ja kyseistä meditaatiota pääsee harjoittelemaan lähinnä Itä-Tiibetin syrjäseuduilla.