Tutkimus vahvisti: Naiset näyttävät ryhmäkuvissa kauniimmalta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Verkon kuvapalvelut täyttyvät omakuvien lisäksi usein myös otoksista, joissa vaikkapa yökerhoon lähdössä oleva tyttöporukka on ikuistanut konkkaronkan yhteen kuvaan – leveiden hymyjen kera totta kai. Nyt Kalifornian yliopiston San Diegon yksikön tutkijat ovat todistaneet, että tapa tekee myös vähemmän viehättävistä naisista kauniita.

He kutsuvat naisten ryhmäkuvien aiheuttamaa vääristymää nimellä ”the cheerleader effect”. Efekti aiheuttaa sen, että naiset näyttävät ryhmkuvissa kauniimmalta kuin yksinään. Tämä johtuu siitä, että ihmissilmä hahmottaa naisten ulkonäön ympäröivien kasvojen kautta. Toisin sanoen vähemmän kauniit naiset hyötyvät hyvännäköisistä poseerauskavereistaan.

Tiedemiesten mukaan ryhmäkuvien katsojien silmät tekevät kaikista kasvoista yhden keskiarvon, jonka mukaan jokaisen kuvassa olevan ulkonäkö määrittyy, The Guardian raportoi. Sosiaalisella ilmiöllä on urbaanin sanakirjan englanninkielisellä versiolla myös oma määritelmänsä: stute fish. Se tarkoittaa rumaa tyttöä, joka hengailee kauniiden naisten kanssa, jotta näyttäisi paremmalta.