Suomessa halutaan kieltää rikollisjengi – syyllistynyt tuhansiin rikoksiin vuosikymmenen aikana

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kihlakunnansyyttäjä ja Poliisihallitus ovat nostaneet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kanteen United Brotherhoodin (UB) ja sen alayhdistyksen Bad Unionin lakkauttamiseksi. United Brotherhood on oikeuskäytännössä luokiteltu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi ja sen toiminnassa on tuomioiden perusteella tehty vuosien aikana lukuisia vakavia rikoksia. Bad Union myötävaikuttaa United Brotherhoodin rikolliseen toimintaan.

Reilun vuoden aikana UB:lta on takavarikoitu kaikkiaan 160 asetta, joiden joukossa on useita automaattiaseita. Huumausaineita, eli amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, hasista ja marihuanaa on takavarikossa noin 55 kilogrammaa. Lisäksi helmikuussa Hämeen poliisilaitos ja Tulli tekivät Suomen suurimman ekstaasitakavarikon, kun lahtelaisesta yksityisasunnosta takavarikoitiin yli 150 000 ekstaasitablettia.

Kanteen nostamisen tarkoituksena on saada edellä mainittujen yhdistysten toiminta lakkautetuksi. Suomessa ei ole aikaisemmin nostettu kannetta vastaavanlaisten rikollisryhmien lakkauttamiseksi. Nyt nostetussa kanteessa on kyse uudenlaisesta hallinnollisen rikostorjunnan muodosta, jolla pyritään järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategian mukaisesti puuttumaan tehokkaasti järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan ja sen lieveilmiöihin Suomessa.

United Brotherhood on viranomaisten arvion mukaan kaikkein vahingollisin Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymistä esimerkiksi sen jäsenten väkivaltarikosten määrällä mitattuna.

– UB:n ja siihen kytkeytyvän Bad Unionin jäsenet ovat tällä vuosikymmenellä olleet epäiltyinä yli 1300 rikosilmoituksessa. Niistä suuri osa liittyy epäiltyihin huumausaine-, väkivalta- ja ampuma-aserikoksiin. UB on Suomen oikeuskäytännössä toistuvasti todettu rikollisryhmäksi, ja jengin jäsenyys on usein ollut koventamisperusteena rangaistusta määrättäessä, kertoo rikostarkastaja Ari Lahtela Keskusrikospoliisista.

Viranomaiset ovat viime ja tämän viikon aikana tehneet kotietsintäoperaatioita rikollisjärjestö United Brotherhoodiin liittyviin tiloihin eri puolilla Suomea. Etsinnät liittyvät eri poliisiyksiköissä tehtäviin esitutkintoihin, joissa UB:n jäseniä ja järjestöön kytkeytyviä henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja erilaisista talousrikoksista.

Erilaisia poliisioperaatioita on reilun viikon aikana tehty Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla, Porvoossa, Tuusulassa ja Helsingissä. Etsintöjen lisäksi poliisi on ottanut kiinni kaikkiaan 18 henkilöä eri paikkakunnilta ja osa kiinniotetuista kuuluu järjestön johtoon. Poliisi epäilee United Brotherhoodin jäsenien järjestäneen huumausaineita myös vankiloihin.