Vappu Pimiä palasi Los Angelesista Suomeen – ahdistui heti koronarajoituksista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalainen televisiopersoona Vappu Pimiä on lomaillut viisi viikkoa kakkoskodissaan Yhdysvaltojen Los Angelesissa. Hän on asunut Manhattan Beachilla aiemmin ja pääsi vihdoin tapaamaan ystäviään ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Hänen mukaansa Etelä-Kaliforniassa eletään lähes normaalia elämää.

– Nyt tässä matkalla Suomeen kyllä suoraan sanottuna vähän hirvittää. Salille ei saa mennä, ravintolaan ei saa mennä, elokuviin tai hyvänen aika saati konserttiin, sinne ei missään nimessä saa mennä. Tiedän että Suomessa monet asiat hoidetaan todella hienosti ja Amerikka saisi ottaa meistä mallia monessa asiassa, mutta kyllä mekin voisimme ottaa joissain asioissa vähän mallia heistä, Pimiä lataa Instagramissa.

Hänen mukaansa yksikään asiantuntija tai valtion johtoon kuuluva ei panikoi tai lietso pelkoa. Myös Yhdysvalloissa ihmisiä kehotetaan rokotuksiin ja maskipakko on voimassa kaikkialla sisätiloissa.

– Kaikki on normaalisti auki. Ravintolat auki, harrastukset auki, koulut ja leffateatterit auki. Ymmärrän, että sairaaloiden kantokyky on se, jolla asioita mitataan ja siksi kyllä täytyy ihmetellä, että miten on mahdollista, että hyvinvointivaltio Suomi laittaa koko maan polvilleen, kun tehohoidossa on reilusti alle 100 potilasta koko maassa?

Monet muut ulkomailla olevat tai sieltä aktiivisesti tietoja saavat ovat Vapun kanssa samaa mieltä. Monissa maissa eletään suhteellisen normaalia elämää, eikä ihmisiä ole peloteltu suunniltaan taudilla, josta selviää 99,98 prosenttia siihen sairastuneista. Suomessa on ollut pulaa hoitajista ja sairaalapedeistä jo ennen pandemiaa.

Laskelmien mukaan yhden ihmisen pelastaminen tehohoidolta vaatii 5.000 rokotetta muille. Tämä ei kuulosta kovinkaan tehokkaalta luvulta. Nykyiset keinot viruksen hillitsemiseen vaatisivat toisin sanoen laajempaa tarkastelua ja resurssien ohjaamista selkeämmin terveydenhoitoon erilaisten rajoitusten ja pakkojen sijaan. Tämä varmistaisi sen, että terveet ihmiset voisivat elää normaalisti, sairaat eivät tartuttaisi muita, koska pysyisivät kotona ja riskiryhmät tulisi suojata huolellisesti. Koko Suomi ei kuulu riskiryhmään.

– Kaliforniasta käsin olen jo 2 vuotta ihmetellyt Suomen touhua, kirjoittaa yksi kommentoijista.

– Kiitos kirjoituksesta. Itsellä on ystäviä ja sukulaisia ympäri maailman ja kun kuuntelee heidän elämää, niin se on jatkunut suht normaalina. Elämästä nautitaan edelleen.

– Tässä touhussa ja kaiken jatkuvassa rajoittamisessa ei oo mitään järkeä ollut enää pitkään aikaan ja eikä se meitä ole tähänkään mennessä pelastanut virukselta. Jos jotain kaipaan niin järkeä ja selkeyttä päätöksen tekoon.