Suomen vesiin istutetaan tänä kesänä yli 100 000 ankeriasta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen vesistöissä uiskentelee tänä kesänä tavanomaista enemmän ankeriaita. Suomeen istutetaan tänä kesänä 106 000 pitkulan muotoista kalaa, jotka on pyydetty Ranskasta.

Ankeriaita istutetaan toukokuun lopusta lähtien vesistöihin eri puolille Suomea. Kalatalouden keskusliiton mukaan tarkoitus on tukea eurooppalaisen ankeriaskannan elpymistä. Laji on määritelty äärimmäisen uhanalaiseksi, ja kantaa ovat vähentäneet muun muassa jokien patoamiset.

Ankeriaat vaeltavat kutukypsyyden saavutettuaan kutelmaan tuhansien kilometrien päähän Pohjois-Atlantin Sargassomerelle. Suomen rannikoille ei kuitenkaan saavu enää entiseen tapaan ankeriaanpoikasia, eivätkä ne pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen patojen ja muiden vaellusesteiden vuoksi.

Ankeriaat saapuvat 24. toukokuuta kylmäkuljetusautolla Turkuun Ruotsista, jossa ne ovat olleet karanteenissa. Ne voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen aloittamista. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5-2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia.