Nikotiinipusseja ulkomailta tuoville ongelmia – luokitellaan Suomessa lääkkeeksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Virossa myytävät nikotiinia sisältävät annospussit luokitellaan Suomessa lääkevalmisteiksi. Ne eivät ole tupakkatuotteita, kuten moni luulee. Mikäli ostoskassiin sujahtaa liian vahvoja nikotiiniannospusseja, voi matkustaja Suomeen palatessaan joutua rikostutkinnan kohteeksi.

Nikotiinipussit ovat suuonteloon laitettavia annospusseja, jotka sisältävät nikotiinia, mutta eivät tupakkaa. Nikotiiniannospussien maahantuontia säännellään lääkelaissa ja niitä koskevat siis eri maahantuontirajoitukset kuin nuuskaa. Nikotiinituotteet määritellään joko itsehoitolääkkeiksi tai reseptilääkevalmisteiksi nikotiinin määrästä riippuen.

Lähtökohtaisesti jos tuotteessa on nikotiinia enintään neljä milligrammaa, kyseessä on itsehoitolääke ja jos nikotiinia on yli neljä milligrammaa, kyseessä on reseptilääkevalmiste. Reseptilääkevalmisteita ei saa tuoda Suomeen ilman reseptiä. Mikäli matkustaja tuo mukanaan reseptilääkkeitä ilman, että hänelle on lääkemääräystä, asia etenee tapauksesta riippuen valmisteiden haltuunottoon tai jopa esitutkintaan.

– Viime vuonna teimme hieman yli 800 nikotiinivalmisteiden haltuunottoa. Määrä on siis edelleen suuri, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.