Selvitys: Koronasulku kuritti liikunta-alan yrittäjiä – osa ei saanut ollenkaan tukea toimintaan

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koronavirusta yritettiin hillitä myös sulkemalla harrastustoiminnat, kuten erilaiset liikunta-alan palvelut. Nyt myöhemmin on ymmärretty, että toimet olivat virheelliset, ja ne ainoastaan siirsivät pandemian aaltoja. Vaikka ihmisten tulisi jäädä automaattisesti kipeänä kotiin, saivat he liikkua sairaana koronapassin turvin. Koska rokote ei suojannutkaan tartunnalta, levisi koronavirus tavallaan luvan kanssa.

Yritykset eivät ole toipuneet koronatoimista. On turha syyttää itse pandemiaa kaikesta, koska se ei ole tilastojen mukaan ollut missään vaiheessa hengenvaarallinen koko väestölle. Nyt näyttää siltä, että hallituksen tekemät sulkuoperaatiot ovat ajaneet Suomen kansanterveyden ahdinkoon ja monet yritykset pulaan.

Liikuntatoimialalla koronapandemia vaikeutti eniten yritysten toimintaa. Lähes 80 % yrityksistä kertoo kohdanneensa vaikeuksia tai vakavia, toimintaa uhkaavia vaikeuksia. Vaikutukset olivat erilaisia yritystyypistä riippuen. Suurimmissa vaikeuksissa olivat sisäliikuntapalveluja tarjoavat yritykset.

Liikunta-alan yrityksistä 80 prosenttia sai koronatukea vähintään yhdestä lähteestä. Noin neljännekselle yrityksistä tuella oli ratkaiseva merkitys korona-ajasta selviämiseen, ja lähes viidennekselle tuesta oli jonkin verran apua. Tuella oli merkitystä erityisesti kuntokeskuksille. Viidennekselle alan yrityksistä tuella ei ollut olennaista merkitystä. Vajaa kymmenes alan yrityksistä ei saanut haustaan huolimatta tukea, mikä aiheutti vakavia ongelmia yritykselle, valtion liikuntaneuvosto tiedottaa.