Lataatko sähköistä kulkupeliä eteisessä? Vakuutusyhtiö varoittaa riskeistä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Liikkumista helpottavat sähköpyörät ja -potkulaudat ovat mainio vaihtoehto kaupungissa kulkemiselle auton tai kävelyn sijaan. Vakuutusyhtiö LähiTapiola kuitenkin varoittaa, että sähkökäyttöisten kulkuneuvojen akkujen latauksessa piilee hengenvaarallinen paloriski, mikäli lataaminen tapahtuu eteisessä.

– Sähköpyörien akkujen, kuten muidenkin akkuvirralla käyvien laitteiden akkujen lataus on pääosin turvallista. Mutta vaurioituneen akun lataamiseen liittyy merkittävä palovaara. Tilanne on hengenvaarallinen, jos akkua ladataan sisätiloissa ja esimerkiksi kerrostaloasunnon poistumisteiden tuntumassa, kuten esimerkiksi eteisessä, LähiTapiolasta kerrotaan.

Akun syttyessä syntyy vaarallinen määrä myrkyllisiä palokaasuja ja lisäksi palossa syntyy kuumia heitteitä ja liekkejä, jotka levittävä paloa. Savun muodostus on hyvin nopeaa ja palo leviää aggressiivisen nopeasti.

– Parasta olisi, jos sähköiset liikkumisvälineet pystyisi lataamaan ulkona tai että taloyhtiön pyöräsuojassa olisi niille varattu paikka. Tällöin pyöräsuojassa tulisi olla oma palovaroitin, joka varoittaisi talon asukkaita mahdollisesta vaarasta. Mikäli laitetta ladataan kotona olisi erittäin hyvä, jos se sijoitettaisiin suojakoteloon tai pussiin.