Selvitys: Yksinasuvien tulisi pärjätä 1 500 eurolla kuukaudessa – yksi kulu ylitse muiden

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaisten hyväksyttävään elintasoon riittävä budjetti päivitetään vuosittain ja sen mukaan yksinelävän pääkaupunkiseutulaisen pitäisi pärjätä reilulla 1.500 eurolla kuussa. Muualla Suomessa asuvalle budjetti on joitakin satoja euroa pienempi, koska pääkaupunkiseudun vuokrat ovat jopa kaksi kertaa suurempia muuhun maahan verrattuna.

Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun vuokramäärä on arvioitu useita satoja euroja korkeammaksi kuin muualla Suomessa. Esimerkiksi yksin asuvan vuokraksi on arvioitu pääkaupunkiseudulla lähes 800 euroa kuukaudessa, kun vuokra-arvio suurissa yliopistokaupungeissa on runsaat 500 euroa ja muualla Suomessa runsaat 400 euroa.

LähiTapiola kysyi suomalaisilta, pärjäisivätkö he viitebudjettien antamalla rahamäärällä. Tulos on optimistinen: 50 prosenttia vastanneista uskoi pärjäävänsä rahamäärällä, joka on arvioitu riittävän heidän elämäntilanteeseensa.

Viitebudjetilla eläessä joutuu jättämään suurempia hankintoja väliin, LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro kuitenkin muistuttaa.