Näin lievität aikaerorasituksen oireita – 7 luonnollista tapaa

Lifestyle Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aikaerorasitus on monille tuttu vaiva, joka johtuu matkustamisesta etenkin pitkien lentomatkojen jälkeen paikasta, jossa on huomattava aikaero kotimaahan. Tyypillisiä aikaerorasituksen oireita ovat väsymys ja samaan aikaan unettomuus, vatsakivut, muistihäiriöt, päänsärky sekä ärtyisyys.

Poosh-hyvinvointisivuston mukaan aikaerorasituksen oireita pystyy helpottamaan luonnollisilla keinoilla ja nopeuttamaan oireiden ohimenemistä.

1. Pysyttele teen juomisessa Matkustaminen sotkee vuorokausirytmiä. Moni juo enemmän kahvia pysyäkseen virkeänä, mutta liiallinen kofeiini voi vain pahentaa tilannetta. Kokeile siirtymistä kofeiinittomaan teehen, joka auttaa kehoa rentoutumaan ja pysymään nesteytettynä.

2. Adaptogeenit Adaptogeenit, kuten ashwagandha, ovat yrttejä, jotka tasapainottavat hermostoa ja vähentävät stressiä. Ne voivat myös auttaa nukahtamaan helpommin. Kokeile ottaa mukaan matkalle adaptogeenivalmisteita, mutta keskustele ensin lääkärisi kanssa mahdollisista yhteisvaikutuksista.

3. Homeopaattinen Jet Lag -lääke Aikaerorasituksen oireiden lievittämiseen on olemassa myös homeopaattisia tabletteja. Ne sisältävät luonnollisia ainesosia, kuten kamomillaa ja kissankelloa, jotka auttavat säätelemään kehon lämpötilaa, sykettä ja muita fysiologisia toimintoja.

4. Melatoniinivalmisteet Melatoniini on hormoni, joka säätelee unta. Jos unensaanti on vaikeaa lennoilla tai uusissa paikoissa, melatoniinilisä voi auttaa.

5. Laventeliöljy Laventelin eteerinen öljy tunnetaan rauhoittavista ominaisuuksista. Levitä laventeliöljyä niskaan ja hartioihin lennon aikana. Sen tuoksu voi parantaa unenlaatua ja auttaa rentoutumaan.

6. Ravintorikas ruoka Vältä pelkän kahvin ja donitsin voimalla toimimista ja valitse sen sijaan ravitseva smoothie, joka sisältää esimerkiksi pinaattia, lehtikaalia ja kurkkua. Tämä auttaa kehoa palautumaan nopeammin.

7. Liikunta Liikkuminen on yksinkertainen mutta tehokas keino torjua aikaerorasitusta. Venyttele ja kävele lennon aikana parantaaksesi verenkiertoa. Tämä auttaa pitämään kehon vireänä ja vähentämään myös väsymystä.