Nukkuminen on taitolaji – viisi vanhaa myyttiä kumottiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nukkuminen on ihmisen terveydelle elintärkeää. Kaikki univaikeuksista pidempään kärsineet olisivat valmiita antamaan kaikkensa, jos saisivat nukkua hyvin vaikkapa kolme yötä putkeen. Mitä hyvin nukkuminen tarkoittaa? Sitä, että on aamulla herätessä virkeä.

Nukkumiseen liittyy joukko sääntöjä, mutta myös vääriä oletuksia, jotka voivat pahimmillaan viedä yöunet. Jos luulet, että voit korjata arkena kertyneen univelan viikonloppuna, olet väärässä. Unitutkija Matthew Walkerin mukaan lauantaina puoleenpäivään nukkuminen viikonloppuisin ei korvaa viikon aikana kertyneitä huonoja öitä.

– Nukkuminen ei toimi samalla tavalla kuin pankki, joten et voi kerätä velkaa tai maksaa sitä myöhemmin pois, hän kertoi NPR:lle.

Viikonloppuisin nukkuminen ei nollaa sisäistä kelloa, vaan se tuhoaa tervettä unirytmiä tukevan säännöllisyyden. Makuuhuoneen ei myöskään ole hyvä olla liian lämmin. Ilmanvaihdon on oltava hyvä, joten makuuhuoneen ovi kannattaa pitää auki öisin.

On myös väitetty, että illalla harjoitettu liikunta estää unentulon. Asiasta on tehty myös toisenlainen tutkimus, jonka mukaan 1,5 tuntia ennen nukkumaanmenoa tehty kuntoilu auttoi unen saamisessa. Unentarve ei myöskään vähene ikääntyessä, vaikka välillä kuulee niin väitettävän.

On myös neuvottu, että jos herää keskellä yötä, tulisi pysyä sängyssä. Tosiasiassa jos uni ei tule 20 minuutin sisällä heräämisestä, kannattaa nousta ylös ja tehdä jotain rentouttavaa. Puhelimen selaaminen ei ole sitä. Väkisin nukkumisen yrittäminen stressaa aivoja ja estää nukahtamasta.