Procol Harum esiintyy Helsingissä marraskuussa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Brittiläinen progressiivisen rockin legenda Procol Harum, keulakuvanaan pianisti-lauluntekijä Gary Brooker, saapuu perustajajäsenensä johdolla esiintymään Helsingin Kulttuuritalolle 1. marraskuuta.

Klassikkosävellyksestään A Whiter Shade of Pale tunnettu Procol Harum on yksi kaikkien aikojen suosituimmista progeyhtyeistä. 60-luvun alussa perustettu kokoonpano soitti ensimmäisen Lontoon keikkansa Jimi Hendrixin lämmittelijänä 1967. Yhtyeen musiikki nousi ennätysnopeasti myyntilistojen kärkeen, mutta huolimatta suuresta suosiosta erityisesti Britanniassa ja USA:ssa, Procol Harum hajosi 1977.

Ensimmäisen paluun esiintymislavoille yhtye teki vuonna 1991 Prodigal Stranger -albumin siivittämänä. Vuonna 1997 fanit kutsuivat Procol Harumin esiintymään tilaisuuteen, jossa juhlistettiin 30-vuotiasta A Whiter Shade Of Pale -kappaletta. Konserttiin kerääntyi ihmisiä ympäri maailmaa ja internetiin muodostui Beyond the Pale -yhteisö, mikä nosti Procol Harumin uudelleen esille ja innosti yhtyettä ryhtymään jälleen aktiiviseksi.

Vuosituhannen alusta Procol Harum on keikkaillut tasaisesti. 2003 ilmestyi kehuttu The Wells on Fire, yhtyeen kahdestoista levy. Lontoossa nauhoitettu live-dvd Live At The Union Chapel tuli puolestaan kappoihin 2004 ja todisti tunnistettavan äänimaailman, jonka keskinen tekijä on Gary Brookerin omaperäinen lauluääni, olevan yhä tallella.

Viimeksi Procol Harum kävi Suomessa kesäkuussa, jolloin yhtye esiintyi Järvenpään Puistobluesissa.