Tom Cruisen lentokonemalli lensi historiaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tom Cruisen tähdittämästä Top Gun -elokuvasta maailmanlaajuiseen kulttisuosioon noussut lentokonemalli F-14 Tomcat on jäänyt eläkkeelle. Maineikas konemalli lensi viimeisen kerran Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä viime viikonloppuna Virginia Beachissä sijaitsevassa Oceana Naval Air Station -tukikohdassa.

Historiallista hetkeä oli juhlistamassa 3.000 kutsuvieraan joukko, joista suuri osa oli koneen kanssa tekemisissä olleita lentäjiä ja mekaanikkoja. Konemalli lensi menestyksekkäästi vuodesta 1972 saakka. Taittuvasiipisen tukialuskoneen strateginen tarkoitus oli tuolloin suojella Yhdysvaltain armeijan lentotukialuksia Neuvostoliiton pommittajilta.

Näyttelijä Tom Cruisen tähdittämän, vuonna 1986 ensi-iltansa saaneen Top Gun -elokuvan ansiosta F-14 tunnetaan nykyisin lähes kaikkialla. Cruisen esittämä Maverick ja hänen siipimiehensä Iceman (Val Kilmer) tekivät elokuvalla Hollywoodin historiaa. Yhä tänäkin päivänä Yhdysvaltain ilmavoimat saavat runsaasti lentäjäehdokkaita aina sen jälkeen, kun elokuva esitetään televisiossa.

F-14 -koneita on vielä käytössä ainakin Iranin ilmavoimilla.