Tiesitkö nämä myytit pahoinvoinnista?

Lifestyle · Neea Jokinen

Raskaana olevat naiset saattavat kärsiä odotusaikana aamupahoinvoinnista. Hormonitoiminnan lisääntyminen voi aiheuttaa esimerkiksi huimausta, oksentelua ja flunssaoireita. Aamupahoinvointiin ja raskauteen liittyy paljon myyttejä, jotka nyt asiantuntija on kumonnut.

Jotkut uskovat, että rajusta aamupahoinvoinnista kärsivien odottavien äitien sisällä kasvaa tyttölapsi. Asiantuntijoiden mukaan kyseinen myytti on kuitenkin vain pelkkää tarua. Erään myytin mukaan vauvalla tulee olemaan paljon hiuksia, jos äiti kärsii närästyksestä raskauden aikana.

Kyseinen myytti on täyttä puppua, sillä tutkijoiden mukaan närästys on hyvin yleistä raskauden aikana, eikä sillä ole mitään yhteyttä vauvan hiusten kasvuun. Jotkut odottavat äidit nukkuvat raskaana vain selällään tai vasemmalla kyljellä. Asiantuntijoiden mukaan raskauden aikana ei pidä noudattaa väitettyjä nukkuma-asentoja. Naisen kannattaa levätä siinä asennossa, mikä tuntuu mukavimmalta.

Naiset saattavat pelätä etenkin raskauden alkuvaiheessa keskenmenoa, joten moni unohtaa säännöllisen kuntoilun ja seksin harrastamisen. Asiantuntijoiden mukaan säännöllinen liikunta on hyväksi sekä vauvalle ja äidille, sillä se pitää molemmat terveenä. Kuntoilu tulee lopettaa vain lääkärin tai kätilön määräyksestä.

Erään myytin mukaan raskaana olevien tulee välttää altistumista röntgenlaitteiden, mikroaaltouunien ja tietokoneiden säteilyyn. Väite on osittain totta, sillä raskaana tulee välttää liiallista altistumista voimakkaille röntgensäteille. Tutkimuksissa ei ole kuitenkaan selvinnyt, että mikroaallot tai tietokoneen säteily aiheuttaisivat vahinkoa vauvalle tai äidille.

Muita myyttejä ovat muun muassa kylpemisen pelko ja tulisten ruokien syöminen raskaana. Kylpeminen on vaaratonta raskaana oleville terveille naisille. Kylpemistä tulee välttää vain silloin, jos naisella on verihaavoja, jotka voivat levittää infektioita. Jotkut uskovat, että tuliset ruoat käynnistävät ennenaikaisen synnytyksen. Tuliset mausteruoat voivat auttaa laukaisemaan synnytyksen lähellä laskettua päivää, mutta raskauden alkuvaiheissa chilipitoisia ruokia voi syödä ilman huolta.

Asiantuntija Yvonne Mourah suosittelee raskaana olevia aamupahoinvoinnista kärsiviä naisia käyttämään inkivääriä sisältäviä tuotteita ruokavaliossaan. Pahoinvoinnista kärsivien tulee levätä tarpeeksi ja juoda runsaasti vettä pienissä määrissä. Odottavien äitien kannattaa myös välttää ruokia ja juomia, joiden haju aiheuttaa heille huonovointisuutta.