Haastattelussa Reino ”Turmiolan Tommi” Nordin

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Uuttavuotta käynnistellään tamperelaisen nostalgiamatkan voimin, kun 25. tammikuuta kotimainen elokuvayleisö pääsee tutustumaan Vuonna 85 -menestysmusikaalin elokuvaversioon. Romanttista musiikkikomediaa tähdittää joukko suomalaisia eturivin näyttelijöitä.

Suomirokkihittien siivittämässä musikaalifilmatisoinnissa Lokomon duunari Tommi Turmiola löytää yllättäen elämäänsä kiintopisteen rakkauden kohteestaan, Karoliinasta. 1980-luvun mielenmaisemissa eräästä pitkästä kuumasta kesästä aiheutuu kiintoisa tapahtumien sarja, josta ei käänteitä puutu.

Stara otti haastatteluunsa elokuvan miespääosan esittäjän Reino Nordinin, joka tulkitsee elokuvassa Tommi Turmiolan roolin. 29-vuotiaan miehen mielestä roolihahmossa on sen enteellisestä nimestä huolimatta kyse muustakin kuin pelkästä juopottelevasta sydäntensärkijästä.

– Tää on hyvin tyypillinen suomalainen tarina. Ei tosin ole mitään muuta tyypillistä suomalaista tarinaa. Eikä Tommi niinkään juopotteleva ole, ihan tavallinen suomalainen työläinen, kertoo Nordin Staralle.

– Omia rooleja katsellen, olihan se mukavan tasainen rooli. Eihän Turmiola itse sen turmiollisempi ole, mitä nyt nimensä myötä. Ehkä ne muut Lokomon jätkät on vielä enemmän viinaan meneviä jos siihen halutaan takertua, kommentoi mies.

– Mutta ei tää ole mikään mun tarina. Itse kertoisin aika toisenlaista tarinaa. Minulla ei ole sellaista rakkaussuhdetta alkoholiin mitä suurella osalla suomalaisista. Tässä aikakaudessa kaikki näin kuitenkin tekivät, joten se on aika osuvaa, ettei Tommi ole mikään puutarhanhoitaja vaan Lokomon Turmiola. Niin se tarina vaan menee.

”Salattuja elämiä aamusta iltaan”

Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan ohjaaman Vuonna 85 -elokuvan rooleissa nähdään Nordinin ohella muun muassa Malla Malmivaara, Mikko Nousiainen, Miina Maasola, Martti Syrjä ja Heikki Silvennoinen. Elokuvaa kuvattiin viime helmikuusta keskikesään 2012 asti. Reino valmistautui rooliinsa hieman poikkeuksellisella tavalla.

– On olemassa sellainen 1800-luvun sarjakuva, jonka nimi on Turmiolan Tommi. Sen mä luin. Se oli mun valmistautuminen, paljastaa Nordin ja puhkeaa nauruun.

– Eikä, ei se ollut mitenkään sen vaikeampi juttu. Roolihan oli selkeä ja tuon musikaalin mä tiedän. En ole sitä kyllä nähnyt. Ihan tietoisesti en ole vielä käynyt katsomassa, vaikka olisi ollut mahdollisuus. Tarina on selkeä ja klassinen, ja siksi on myöskin ihan nasta tehdä tällainen perinteinen rooli.

Vuonna 2006 Tampereen Työväen teatterissa kantaesityksensä saanut manserock-aiheinen musikaali kuuluu 250.000 katsojallaan Suomen suosituimpiin musikaaliesityksiin. Kyseinen yleisöhitti sai nopeasti innostusta elokuvantekijöiden piirissä. Kysyimme Reinolta, näkeekö näyttelijä projektissa rahastuksen makua.

– Onko Suomessa mitään, mikä ei tuntuisi saman aiheen rahastamiselta? Kato nyt, mitä ihmiset katsoo telkkarista – jotain Salattuja elämiä aamusta iltaan. Meillä oli halu tehdä elokuva, joka lähtisi vahvasti Tampereelta, painottaa romanttisen komedian päätähti.

– Oli kysymys myös siitä ajatuksesta, että yleisö tykkää tästä tarinasta ja se kestää vielä sen yhden elokuvan. Sun pitää ymmärtää, että toi kysymys on täysin mielisairas, koska Suomessa ei tehdä rahaa elokuvilla. Siitä ei saa kukaan rahaa, täräyttää Nordin suorasukaiseen tyyliinsä.

– Timo Koivusalo on pannut kaikkensa likoon tähän elokuvaan, eikä siitä tuu penniäkään mihinkään voittoihin. Palkat saadaan maksettua, elokuva saadaan tehtyä, tarina on hyvä ja se kiinnostaa ihmisiä. Rikkaaksihan ei Suomessa elokuvilla tule, joten siksi rahastaminen tapahtuu jossain muualla kuin meidän elokuvantekijöiden piirissä. Siitä sä voit puhua Finnkinolle tai ihan joillekin muille tahoille.

Keväällä kiertueelle bändin kanssa

Temperamenttiseksi itseään luonnehtiva taiteilijasuvun vesa on niittänyt menestystä myös musiikillisesti Reino and The Rhinos -yhtyeen keulakuvana. Yhtye julkaisi kesällä kolmannen Kohti huomista -albuminsa, mutta vielä bändi on saanut odottaa keikkakiertueelle pääsemistä.

– Viime syksyllä tehtiin Fingerpori-näytelmää ja keväälle mä valmistelen monologia Omapohjaan, Kansallisteatteriin. Sen verran on enemmän aikaa, että olisi näiden kaikkien kuvausten ja teatterihommien jälkeen tarkoitus keväällä päästä rundille sen levyn tiimoilta, tiedottaa mies.

– Levy oli hyvä ja se on myynyt muutamia tuhansia. Se on iso juttu pienelle artistille, joka ei tee niin sanottua rahastusmusiikkia. Eli sitä viinanjuontipoppia. Olen tosi toiveikas siitä, ja hirveesti on kysytty maakuntiin kiertämään, kertoo Nordin.

– Yritän nyt keväällä saada kunnon rundia aikaiseksi siihen monologin väleihin, mitä pystyy. Koko kevään pyrin olemaan bändin kanssa liikkeellä, jos pystyisi välttämään kaikkia muita töitä. Mutta saa niitä tarjota, en mä sitä meinaa! Vinkkaa komistus.

– Olisi kuitenkin kiva tehdä musiikkia, kun se on mun lempilapsi. Suomirokki ei muuten ole mitään mun lempimusaa! Olisi kiva päästä mieluummin omaa musaa soittamaan.

”Saatiin hyvät rahat siitä ohjelmasta”

Reinon vivahteikas perhe-elämä tuli Suomen kansalle melkoisen tutuksi taannoisen Iholla-sarjan myötä. Vaikka näyttelijä näyttää hieman ärsyyntyneeltä aiheen esille ottamisesta, suostuu hän kommentoimaan asiaa. Oliko sarjaan lähteminen jälkikäteen ajateltuna kannattava veto?

– Ei se ole niin mustavalkoinen asia, Maria-vaimohan siihen lähti tähdeksi. Se oli mulle alusta asti hyvin yhdentekevää ja se kohu, mikä siitä nousi, oli vielä yhdentekevämpää. Ainoa, mitä siinä tapahtui oli se, että mua loukattiin turhalla vittuilemisella, vastaa Nordin.

– En mä hävinnyt siinä mitään, mehän saatiin hyvät rahat siitä ohjelmasta. What can you do? Mä olen voitolla koko ajan. Jos siitä jotain hyötyä oli, niin se oli se ihmiskoe, suomalaisen psykologian näkeminen.

Parin Vihdistä ostaman talon rakennus ei mennyt ohjelmassa suunnitelmien mukaisesti, mikä luonnollisesti kirvoitti perheenisän huulille muutaman ärräpään. Tämä puolestaan sai katsojat reagoimaan miehen persoonaan voimakkaalla kritiikillä. Reinon mielestä kyse on kuitenkin normaalista elämän draamasta.

– Mä en koe tehneeni siinä mitään väärää. Jos ihmisillä on jotain ongelmia, niin voi aina himassa murjottaa ja haukkua mua. Meidän elämää siellä oikeesti näytettiin, monilla muilla kuvattiin sitä, kun ”mä shoppaan ja ajattelen”. Meillä oli kova ruuhkavuosi päällä. Siitä sai parhaat palat, kommentoi miestähti.

– Ikävä kyllä siitä muodostui vähän yksipuolinen kuva, että olen joku raivotautinen imbesilli. Tuskin vaimonikaan mun kanssa olisi tai lapset mulla huostassa, jos mä aamusta iltaan sellainen olisin. Olen aina ollut temperamenttinen ihminen ja tuun aina olemaan, eikä sitä mokomat realityohjelmat tule ikinä muuttamaan!

Nordinin uudet vaiheet näyttävät valoisilta, sillä Vuonna 85 -elokuvasta povataan alkuvuoden kassamenestystä. Hymypoika, Game Over ja Paha perhe -elokuvia tähdittäneen miehen taiteilijan ura on merkittävistä etapeistaan huolimatta kuitenkin vasta alkumetreillään. Kysyimme komistukselta, missä hän näkee itsensä kymmenen vuoden päästä.

– Toivottavasti studiolla, tai teatterin lavalla, kameran edessä tai takana. Jossain sen lähistöllä mieluusti. Ehkä lapseni kanssa jääkiekkoharjoituksissa. Jotain hyvää, jos maailma suo, kertoi Reino Nordin Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki