Lukijat haastoivat Lance Armstrongin oikeuteen: ”Kirjat olivatkin fiktiota!”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Urheilumaailman alkaneen vuoden suurin skandaali koettiin äskettäin, kun pyöräilijälegenda Lance Armstrong myönsi käyttäneensä pitkään dopingia. Tunnustus sai nopeasti valtavat mittasuhteet niin mediassa kuin muuallakin.

Tapauksen seurauksena eräässä australialaisessa kirjastossa miehen kirjat siirrettiin fiktio-osastolle. Kirjaston tekemä sivallus on viety Yhdysvalloissa vielä pidemmälle. The Hollywood Gossip -sivuston mukaan Lance Armstrongia kohtaan on nimittäin nostettu kanne kahden kalifornialaisen lukijan toimesta. Kantajat väittävät urheilijan syyllistyneen petokseen markkinoimalla sepitettyä materiaalia sisältävää kirjaa elämäkertana.

Kannetta perustellaan sillä, etteivät sen nostajat olisi ostaneet It’s Not About the Bike: My Journey Back to Life -kirjaa, mikäli olisi tiennyt Amrstrongin käyttäneen dopingia. Kantajien mukaan pyöräilijälegenda rikkoi Kalifornian valheellista mainontaa koskevaa lakia markkinoimalla kirjaansa ”todellisena ja rehellisenä”.

Satujen kategoriaan siirrettyjen kirjojen joukossa olivat muun muassa teokset Lance Armstrong: Images of the Champion, The Lance Armstrong Performance Program ja Lance Armstrong: Worlds Greatest Champion. Kirjasto ilmoitti asiasta Facebook-sivuillaan julkaistussa valokuvassa.