Google ja Pentagon liittoutuivat – Google panostanut jättisummia robotteihin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme monta kertaa esitelleet Yhdysvaltojen armeijalle robotteja rakentavan Boston Dynamics -yhtiön keksintöjä. Viimeksi esittelimme Atlas-robotin, joka osaa ihmisen lailla kukea myös vaikeakulkuisessa maastossa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Sitä ennen Boston Dynamicsin huipputuotteita ovat olleet vikkelästi juokseva WildCat, vaikeassa maastossa ketterästi etenevä BigDog ja supervauhtia etenevä Cheetah. Kaikkia robottieläimiä on valmistettu tiettävästi osittain Yhdysvaltojen armeijan käyttöön sotatilanteita varten. Nyt nettiyhtiö Google on ostanut Boston Dynamicsin ja sen tuotannon itselleen.

Boston Dynamics on kahdeksas robotteja valmistava yhtiö, jonka Google on hankkinut kattoyrityksensä alle kuluneen puolen vuoden aikana. Googlen aikeena pidetään ainakin automaattisten varastonhallintajärjestelmien kehittämistä ja valmistavan robotteja muun muassa vanhustenhoidon tueksi.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Google on vakuuttanut, ettei yhtiö ole laajentamassa toimintaansa sotiaalliselle akselille, vaikkakin he kunnioittavat ostamisensa yritysten jo olemassa olevia sopimuksia armeijan kanssa. Sen sijaan robotteja tullaan hyödyntämään katastrofialueiden avunannossa.

– Tietokoneille tulee vähitellen jalat ja ne alkavat liikkua ympäristössä, Googlen robottihanketta johtava Andy Rubin kertoo New York Timesille.

Robottiteknologian käyttö sotilastarkoituksissa ei ole enää pelkkää science fictionia, vaan jatkuvasti ajankohtaisempi puheenaihe. Esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan käyttämät miehittämättömät, aseistetut lennokit ovat saaneet runsaasti kritiikkiä lukuisilta tahoilta.