Mykistävää taidetta: Ihmisen tuhkasta tehdään nyt muotokuvia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmisen tuhkaamisen jälkeen tuhka laitetaan yleensä uurnaan, joka haudataan hautausmaalle tai uurnalehtoon. Joissakin tapauksissa tuhka voidaan myös sirotella luontoon tai kierrättää uutta käyttötarkoitusta varten. Nyt eräs taiteilija tekee tuhkasta kuolleiden henkilöiden muotokuvia.

Adam Brown
Adam Brown

Adam Brown loihtii ateljeessaan taideteoksia, joihin hän ikuistaa muotokuvan taulussa poseeraavan henkilön tuhkaa apuna käyttäen. Hänen mukaansa tuhkauurnat muistuttavat kuolleista henkilöistä, mutta heidän kuvansa muistuttaa heidän elämästään. ABC News kertoo, että taiteilija vastaanottaa tuhkat postitse.

Tuhkan koostumus muistuttaa hienojakoista hiekkaa, ja hän sekoittaa jäänteet taidemaaleihin. Muotokuvan lisäksi tuhkasta voi maalata maisemia tai absrakteja teoksia, riippuen tietysti kuolleen henkilön mieltymyksistä elinaikana.

– Kunnioitan jäänteitä suuresti ja käsittelen niitä ainoastaan hanskat kädessä. Palautan taulusta jäljelle jääneet tuhkat lähettäjälle, hän kertoo.

Maalausten hinnat vaihtelevat 300 dollarista 700 dollariin. Eniten häneltä pyydetään mustavalkoisia muotokuvia. Mies sai ideansa Ripley’s Believe It or Not! -televisiosarjassa, jossa esiteltiin samalla tekniikalla tauluja maalaava nainen. Mies ei saanut ideaa pois päästään ja ryhtyi toteuttamaan samaa myös itse.

Kerroimme taannoin yrityksestä, joka tekee polttohaudattujen ihmisten tuhkista vinyylilevyjä. Toinen yritys lupaa lähettää ihmisten tuhkia avaruuteen. Ohiossa sen sijaan sijaitsee tatuointialan yritys, joka sekoittaa tuhkaa tatuointimusteisiin.