Kuvaaja avautui krokotiilimiehen kuolemasta – nämä olivat viimeiset sanat

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Krokotiilimiehenä maailmanlaajuisesti tunnetuksi tullut Steve Irwin kuoli keihäsrauskun hyökkäykseen kahdeksan vuotta sitten. Miehen kuolinhetken tapahtumat ovat pysyneet viime hetkiin asti epäselvinä. Nyt kameramies Justin Lyons on viimein avautunut tilanteesta.

Hän kertoi australialaisessa Studio 10 -televisio-ohjelmassa Irwinin viimeisistä hetkistä. Televisiopersoonan oikea käsi, Justin Lyons, matkusti ystävänsä kanssa ympäri maailmaa 15 vuoden ajan. Kohtalokkaana päivänä he olivat tutkineet meren vaarallisimpia otuksia, kuten haita ja merikäärmeitä.

Kameramiehen mukaan tuona päivänä oli huono sää, ja Steve irwin tunsi olonsa levottomaksi, kun mitään ei voinut tehdä kunnolla merenkäynnin vuoksi. Parivaljakko etsi kuvattavaa ja törmäsi isoon keihäsrauskuun. Parin minuutin kuvaamisen jälkeen he aikoivat kuvata viimeisen klippinsä, kun rausku hyökkäsi yllättäen Steven kimppuun.

Lyons epäilee, että rausku luuli Irwinin varjoa haiksi, ja ryhtyi siksi puolustuskannalle. Hän kuvasi tapahtuman ja seurasi kamerallaan, kun eläin ui pois. Vasta kun hän käänsi kameran takaisin veripilvessä uivaan ystäväänsä, Lyons ymmärsi tilanteen vakavuuden. Kameramies yritti saada Irwinin äkkiä pois vedestä, koska pelkäsi veren herättävän haiden kiinnostuksen.

Krokotiilimies luuli saaneensa iskun pelkästään keuhkoihin, mutta eläimen hännässä ollut piikki vahingoitti myös hänen sydäntään. Kun Justin Lyons yritti rauhoitella ystäväänsä, tämä totesi hänelle kuolevansa pian. Julkisuudessa väännettiin aiemmin kättä kuvatun videomateriaalin julkaisemisesta, ja Irwinin Terri-vaimo tuhosi nauhat poliisitutkimusten jälkeen omakätisesti.