Kiinassa myydään pian pullotettua vuoristoilmaa turisteille

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kiinan suurkaupunkien saastetilanne on muuttunut nopeasti vaaralliselle tasolle. Hengitysilma on ollut jo niin huonoa, että näkyvyys on ajoittain hädin tuskin kolmea metriä. Kerroimme taannoin, kuinka Kiinan valtio yritti selitellä saasteita sotilaallisen puolustuksen varjolla.

Kiina on nyt suunnitellut aloittavansa pullotetun vuoristoilman myymisen turisteille saasteongelman lieventämiseksi. Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut Kiinan saastetilanteen huolestuttavaksi jo pitkään ja taannoin NASA:n julkaisema satelliittikuva alueesta sai monet järkyttyneeksi. Kesäkuun 20. päivä kauppojen hyllyille tulevat happipullot on täytetty puhtailla Fanjingin ja Leigongin vuoristoalueiden ilmalla, Daily Mail raportoi.

Esimerkiksi Shanghaissa on jouduttu sulkemaan kouluja valtavan savusumun takia. Hengenvaarallisille tasolle nousseet saastemäärät puhuttavat myös kansainvälisesti. Associated Pressin mukaan saasteet ylittävät Maailman terveysjärjestön asettamat raja-arvot moninkertaisesti. Näkyvyys on lisäksi niin huonoa, että vain 18 prosenttia Pekingin lentokentän lennoista pystytään suorittamaan.

NASA:n julkaisemassa satelliittikuvassa nähtiin Kiinan yläpuolella oleva harmaa saastepilvi, joka oli 1.200 kilometriä pitkä ja yletti Shanghaista Pekingiin. Valtion omistama media on puolustellut saasteita sillä, että ne ovat tehokas tapa maan suojelussa sotiaallisia toimia vastaan.