Mies asui kaksi viikkoa täytetyn karhun sisällä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

On sanottu, että nerouden ja hulluuden raja on hiuksenhieno. Samaa voisi sanoa myös nykytaidetta ja huomionhakuista käyttäytymistö vertaillessa. Yleensä ihmiset änkevät itsensä pitkiksi ajoiksi omituisiin paikkoihin joko hyväntekeväisyyden tai taikuuden nimissä, mutta nyt toteutettiin samalla idealla kokonainen taideprojekti.

Abraham Poincheval on ranskalainen taiteilija, joka asui kaksi viikkoa täytetyn karhun sisällä. Performanssitaiteen nimissä toteutettu projekti oli esillä Musée de la Chasse et de la Nature -museossa, ja hänellä oli karhussa mukanaan vain hieman ruokaa ja juomaa, valo, vedenkeitin, ensiapupakkaus ja jonkinlainen wc-järjestely. Projektin ideana oli testata taiteilijan fysikaalista rajaa samalla, kun hän pääsi täytetyn eläimen avulla tunnustelemaan omia eläimellisiä vaistojaan.

Poinchevalin ja täytetyn karhun yhteiselämästä lähetettiin jatkuvasti live-videota nettiin ja tempaus päättyi viime viikonloppuna, Huffington Post uutisoi. Idea on hieman samankaltainen kuin New Yorkissa hiljattain uutisoitu projekti, jossa kaksi taiteilijaa asui ihmisille tarkoitetussa hamsterinpyörässä. Suomessa sama toteutettiin kaivurissa istuen vuonna 2010-2011, kun Hannu Lammi ja Kimmo Frisk viettivät aikaansa pienissä kaivinkoneissa yhteensä 183 päivää.