Tyly totuus parturi-kampaamoiden luparumbasta paljastui

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Parturi-kampaamot ovat nostaneet julkisuudessa kohun siitä, että ne joutuvat hakemaan aluehallintovirastolta 200 euron arvoisen poikkeusluvan, mikäli haluavat pitää liikkeensä auki myös itsenäisyyspäivänä. Syy lupahakemukseen on vieritetty viranomaisten niskoille, mutta Staran tietojen mukaan todellinen syy luparumbaan on kuitenkin aivan toisaalla.

Suomessa byrokratia on mennyt viime vuosina tragikoomiselle tasolle, mutta juuri tässä hiusalan tapauksessa yrittäjät ovat kuitenkin syyttäneet väärää tahoa. Todellisuudessa he ovat nimittäin itse nykyisen tilanteen ja aukiolojen tiukan sääntelyn takana.

Työ- ja elinkeinoministeriö oli alunperin lakia valmistellessaan jättänyt hiusalan yritykset pois sääntelyn piiristä, jolloin liikkeet olisivat saaneet pitkää ovensa auki vapaasti parhaaksi katsominaan aikoina.

Hiusalan yrittäjät ja työntekijät halusivat kuitenkin itse nimenomaan päästä tiukan aukiolosääntelyn piiriin. Parturi-kampaamoiden nykyisen aukiolosääntelyn tausta käy ilmi vuonna 2009 laaditusta hallituksen esityksestä HE84/2009 vähittäiskaupan aukioloista.

– Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että parturi- ja kampaamoliikkeet jätetään lain soveltamisalan ulkopuolelle, jolloin ne, kuten muutkin palvelualaa harjoittavat liikkeet, voivat olla avoimina sopivaksi katsominaan aikoina, hallituksen esitysessä todettiin vuonna 2009.

– Sekä hiusalan yrittäjät että työntekijät ovat esittäneet, että ala säilyisi edelleen aukiolosääntelyn piirissä. Myös työelämä ja tasa-arviovaliokunta toteaa lausunnossaan, että hallituksen esityksessä ehdotettu sääntely saattaa vaikuttaa kielteisesti alan kilpailuasetelmaan, työn säännöllisyyteen ja työturvallisuuteen, ja esittää harkittavaksi, että hiusalan yritykset säilytetään sääntelyn piirissä, esitys jatkuu.

Nyt käsillä oleva itsenäisyyspäivän poikkeuslupatilanne johtuu siis hiusalan omista vaatimuksista. Alunperin koko lain nimi oli Laki vähittäiskaupan aukioloajoista, mutta hiusalan sääntelyvaatimusten johdosta myös lain nimi muuttui muotoon Laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista. Alan pienten yrittäjien kannalta ongelmaksi on muodostunut alan heikko järjestäytyminen ja edunvalvonta, joka olisi tässäkin tapauksessa voinut muuttaa asian lopputuloksen ja jättää hiusalan sääntelyn ulkopuolelle.