Purukumin syöminen vei 19-vuotiaan hengen?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

19-vuotias Samantha Jenkins kärsi kuukausia päänsärystä ennen kuin sai kuolemaan johtavan kohtauksen vuonna 2011. Tyttö vajosi koomaan ja kuoli sairaalaan myöhemmin. Lääkärit totesivat kuolinsyyn olevan alhaiset magnesium-, kalium-, natrium- ja kalsiumtasot.

Alhaisten tasojen arvioitiin johtuvan jonkin aineen yliannostuksesta tai myrkytystilasta, mutta todellista syytä ei saatu selville. Jenkinsin äiti löysi tyttären huoneesta, laatikoista, laukuista ja vaatteiden taskuista kymmenittäin Trident-purukumikääröjä, minkä jälkeen äiti alkoi omin päin tutkimaan keinotekoisten makeutusaineiden mahdollista osuutta asiaan.

Tytön äiti Morgan on kampanjoinut viimeiset neljä vuotta sen puolesta, että keinotekoisten makeutusaineiden vaikutusta ja mahdollista kuolemaan johtamista alettaisiin tutkia. Tytön tutkinut patologi Paul Griffiths kertoi The Huffington Post -lehden mukaan löytäneensä viisi kirkasta kasvainta tytön vatsalaukusta, jotka tuoksuivat vahvasti mintulle.

Jenkins söi lääkärin mukaan arviolta noin 16,8 grammaa makeutusaineita päivittäin, minkä seurauksena tärkeät magnesium, kalium, natrium ja kalsium eivät olleet päässeet imeytymään. Makeutusaineiden nimeäminen kuolinsyyksi vaatisi Griffithsin mukaan lisää todisteita, mutta lääkärit ovat kuitenkin sitä mieltä, että jatkuvalla purkan jauhamisella on ollut vaikutus hivenaineiden imeytymättömyyteen, mikä puolestaan johti kuolettaviin kouristuksiin.