Älypuhelimet varastavat tunnin untasi – joka ikinen yö!

Digi Terveys · Annukka Heikkilä

Tietokoneiden, television ja älypuhelimien hohtava sininen valo vaikuttaa ihmisten unenlaatuun negatiivisesti. Sinisen valon vaikutuksista uneen on tiedetty jo kauan, mutta nyt professori Paul Gringras kertoi Daily Mail -lehdelle, että puhelimen käyttäminen ennen nukkumaanmenoa vähentää jopa tunnin hyvälaatuista unta.

Puhelimen käyttäminen ennen nukkumaanmenoa saa aivot kuumenemaan ja käymään ylikierroksilla. Sininen valo estää myös ihmisten oman luonnollisen unilääkkeen, melatoniinin, tuottamista, minkä vuoksi nukahtaminen vaikeutuu. Nukahdettua aivot eivät kuitenkaan palaudu sinisen valon aiheuttamasta aktiivisesta tilasta niin nopeasti, minkä vuoksi puhelin vie käyttäjältään syvää unta pois.

Tutkijan mukaan yksi älypuhelimia käyttävien helpotus voisi olla uusi bedtime-tila, jonka voisi kytkeä illalla puhelimestaan päälle. Tila himmentäisi näytön kirkkautta, valoa ja värejä, minkä ansiosta ihminen saisi Gringrasin mukaan noin tunnin verran enemmän joka yö laadukasta unta.