Tutkimus kumosi myytin: ”Kannabis ei aiheuta masennusta tai ahdistusta”

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Laajamittainen kannabistutkimus on poikinut mielenkiintoisia tuloksia. Tutkimuksen tulokset ovat nimittäin osoittaneet, että kannabiksen polttaminen ei aiheuta käyttäjille masennusta tai ahdistusta. Kannabiksen käyttämisellä ei ole myöskään havaittu yhteyttä kaksisuuntaisen mielialahäiriön puhkeamisen kanssa.

Vuosia kestäneeseen tutkimukseen on osallistunut yli 35.000 koehenkilöä eri puolilta maailmaa. Tutkimus on teetetty viiden yliopiston yhteistyönä ja siihen osallistui oppilaitoksia Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Masennusta, ahdistusta ja niihin liittyviä sairauksia tai oireita esiintyi yhtä paljon ihmisillä, jotka eivät käytä kannabista, kuin niillä jotka käyttävät.

Metro-lehden mukaan tutkimus on kumonnut myytin, jonka mukaan kannabiksen käyttö aiheuttaa masennusta. Tutkimuksessa ei ole tutkittu sitä, onko kannabiksen käytöllä yhteyksiä skitsofrenian puhkeamisen kanssa tai sitä, nopeuttaako kannabiksen käyttö skitsofreniaan sairastumista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että kannabiksen käyttäminen lisää käyttäjillä nikotiini- ja alkoholiriippuuvuuden riskiä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu JAMA Psychiatry -ammattijulkaisussa.