Härskiyden huippu! Turistit myyvät Stonehengestä varastamiaan kiviä netissä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Englannin Wiltshiressä sijaitsevasta esihistoriallisesta Stonehenge-monumentista on tullut röyhkeiden varkaiden rahastuskeino. Tutkijat ovat hämmästyksekseen huomanneet, että historialliselta kansallispuistoalueelta on kadonnut kiviä ja jättimäisistä kivienmurikoista on yritetty veistää paloja irti.

Rahanahneet rikolliset ovat onnistuneet varastamaan Länsi-Walesin Preseli Hillsista kiviainesta, josta Stonehenge on rakennettu. Viranomaisille on selvinnyt, että häikäilemättömät turistit eivät ole varastelleet kiviä omaksi ilokseen, vaan tienatakseen niillä rahaa nettikaupoissa.

Varastettuja kiviä on ollut myynnissä muun muassa eBay-verkkokaupassa. Monet myyjistä ovat olleet ulkomaalaisia ja kiviä on päätynyt muun muassa Yhdysvaltoihin. Pembrokeshiren kansallispuiston puistonvartija Richard Vaughnan on ollut surullinen varkaustapauksista, sillä suuren puiston valvominen on vaikeaa.

Alueella vierailee usein suuria turistiryhmiä, tutkijoita ja koululaisia eri oppilaitoksista. Turistikierroksia järjestävät yritykset ovat ilmoittaneet pitävänsä asiakkaitaan jatkossa tarkemmin silmällä ja he aikovat muistuttaa jokaista asiakastaan siitä, että mitään ei saa viedä mukanaan.