Erikoisimmat museot listattiin: ”Sairauksia, peniksiä, kuolemaa…”

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Museot ovat parhaimmillaan elämyksiä tarjoavia kulttuuripaikkoja, joissa yleisö pääsee tutustumaan tiettyyn aihealueeseen pintaa syvemmältä. Museoihin voidaan kertätä taiteen lisäksi myös kulttuurihistoriaa ja luonnontiedettä. Nyt on listattu maailman omituisimmat museot.

Weird Worm -sivusto kertoo, että Bostonin nykytaiteenmuseo esittelee maailman huonointa tadetta. Esittelyyn on päässyt huonoimmat ja kehnoimmat taideteokset. Islannissa puolestaan on kokonainen peniksille omistettu museo, jossa voi tutustua erilaisten eläinten sukukalleuksiin. Pohjois-Koreassa on näyttely, jossa esitellään kansainvälisiltä henkilöiltä saatuja lahjoja. Esillä on muun muassa Kim-Il Sungille ojennettu Space Jam VHS-kasetti.

Yhdysvalloissa on kaksi erillistä kuolemiselle omistettua museota, joista molemmat ovat nimeltään Museum of Death. Näyttelyissä voi tutkailla esimerkiksi massamurhaajien tekemää taidetta. New Yorkissa on ollut taannoin myös naisten kuukautisille omistettu museonäyttely, mutta se suljettiin vuonna 1998. Esittelyyn voi tutustua edelleen netissä.

Bangkokissa on Siriraj Medical Museum -niminen tutustumiskohde, joka esittelee laajasti erilaisia sairauksia. Museon patologinen osasto lienee paikan suosituin osio. Teksasissa San Antoniossa pääsee puolestaan kurkistelemaan erilaisiin vessanpöntönkansiin Barney Smithin luotsaamassa autotallikokoelmassa. Museon ylläpitäjä on tehnyt kannet itse, ja hän myy ja lahjoittaa niitä.

Roomalaiseen kirkkoon on sen sijaan kerätty kokoelma esineistä, joihin helvetintulessa palaneet pyhimykset ovat koskeneet. Turkissa on paikka, joka aloitti aikoinaan keramiikkakauppana, mutta nykyään se tunnetaan paremmin hiuksista. Avanosissa sijaitsevassa Chez Galipin keramiikkakaupassa on nimittäin esillä kaikkien paikalla vierailleiden naisten hiuksia, ja ne on pantu katosta roikkumaan.