Tämän virheen moni tekee aamiaisella

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aamupala on ihmisen tärkein ateria, joka käynnistää päivän, antaa energiaa aamuksi ja aamupäiväksi ja laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle. Ihmiset tekevät kiireisinä aamuina monesti huonoja aamupalavalintoja eivätkä kaikki välttämättä edes tiedä millainen aamiaisen lautasmallin tulisi todellisuudessa olla.

Ravintoneuvoja Krista Yoder Latortue kertoi Women’s Health -lehdelle, että useimmat ihmiset tekevät samanlaisen virheen aamupalansa suhteen. He syövät joko liian vähän tai vääränlaista ruokaa. Moni syö hiilihydraattipitoisen aamiaisen esimerkiksi sämpylän, puuron tai leivonnaisen muodossa, mutta tärkeämpää aamulla olisi kuitenkin proteiinin saaminen.

Ravintoneuvoja kehottaa käyttämään aamiaiseen lautasmallia, jossa puolet annoksesta koostuu hedelmistä ja vihanneksista, yksi neljäsosa on täysjyvää tai muuta kuitupitoista ruokaa ja yksi neljäsosa proteiinia. Pelkällä hiilihydraatilla päivän käynnistäminen hidastaa aineenvaihduntaa koko päiväksi, kun taas proteiini saa vatsan toimimaan koko loppupäivän paremmin ja auttaa jaksamaan.