5 000 vuotta vanha palkkakuitti paljasti: Palkka maksettiin oluena!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Muinaisesta Mesopotamiasta peräisin oleva kivilaatta paljastaa elämän kuluneen 5.000 vuotta sitten pitkälti samanlaisissa merkeissä kuin nyky-Suomessakin. Arki kului töiden merkeissä, ja vapaa-aika puolestaan kovalla työllä ansaittujen alkoholipitoisten juomien parissa.

Nykyisessä Irakissa sijaitsevan, noin 50.000 – 80.000 asukkaan Urukin kaupungin raunioilta löydetty kivilaatta on muinainen palkkakuitti. Sen perusteella työläisten palkka maksettiin rahan sijaan oluen muodossa.

Palkkakuitista löytyy nuolempaakirjoituksella tehty säännöstelyä merkitsevä kulhosta syövän ihmisen kuva ja piirros kartiomaisesta esineestä, joka tarkoitti olutta. Symbolien ympärillä olevat viivat kertoivat, kuinka monta olutta työntekijä sai. New Scientist -lehden mukaan kyseessä on maailman vanhin koskaan löydetty palkkakuitti.

Varhaisissa sivilisaatioissa olut oli usein paksua ja tärkkelyspitoista juomaa, joka kävi myös ateriasta. Ars Technica -sivuston mukaan Mesopotamia ei ollut ainoa muinainen sivilisaatio, jossa palkka maksettiin suoraan alkoholijuoman muodossa. Muinaisesta Egyptistä peräisin olleiden tietojen mukaan pyramidien rakentajat saivat vaivastaan päivittäin noin 4-5 litraa olutta.