Asiantuntija: ”Syö välipalat vartalomallisi mukaan”

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiskehot voidaan jaotella kolmeen tyyppiin, joita ovat ectomorph, mesomorph ja endomorph. Jokaisella näistä aineenvaihdunta ja koko keho toimii eri tavalla, minkä vuoksi ravintoneuvojien mukaan myös välipalat tulisivat olla erilaisia.

Asiantuntija Gabrielle Maston kertoi Daily Mail -lehdelle mitkä ovat kunkin kehon perusominaisuudet ja millaiset välipalat olisivat parhaat painonhallintaa ajatellen.

ENDOMORPHS

Tämä vartalo kerää rasvaa helposti ja yrittää luonnostaan pitää kehon rasvaprosentin suhteellisen korkealla. Kim Kardashianilla ja Beyoncella on tällainen vartalo, joka sopiikin yleensä parhaiten voimalajeihin, mutta on heikompi aerobisissa urheilulajeissa.

Tälle vartalotyypille välipaloja ei suositella ollenkaan. Jos aterioiden välissä nälkä kuitenkin yllättää, kannattaa syödä vähäkalorisia välipaloja kuten kasviksia, hedelmiä ja täysjyvätuotteita.

MESOMORPH

Tämä vartalotyyppi on keskikokoinen ja melko urheilullisen näköinen. Tällainen vartalo on muun muassa Jennifer Anistonilla ja Halle Berrylla. He ovat lihaksikkaita ja heillä on alhainen rasvaprosentti.

Mesomorph-vartaloisten tulisi suosia välipaloinaan proteiinipitoisia pirtelöitä, kananmunia ja esimerkiksi ruokaisia salaatteja.

ECTOMORPH

Tämä vartalotyyppi on pitkä ja hoikka kuten esimerkiksi Victoria Beckham ja Cameron Diaz. Heillä on sirompi luusto ja yleensä vaikeuksia lihasten kasvattamisessa. Teoriassa urheileva ectomorph-vartaloinen saa napostella välipalanaan mitä tahansa.

Heillä on hyvä aineenvaihdunta ja alhainen rasvaprosentti siitä huolimatta mitä he syövät. Välipaloissa tulisi olla paljon energiaa, hiilihydraattia, hyviä rasvoja ja proteiinia.