Tulevaisuuden kännykkä ladataan kolmen kuukauden välein

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Älypuhelimet ovat nykyisin toimintakapasiteetiltaan pöytäkoneisiin verrattavia laitteita. Niiden akilleen kantapäänä on kuitenkin ollut heikko akun kestävyys, ja siksi älylaitteita joutuu lataamaan virtalähteessä jopa useita kertoja päivässä. Asiaan on tulossa muutos.

Michiganin ja Cornellin yliopistojen tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen pintamateriaalin, jota kutsutaan englanniksi magnetoelectric multiferroic -nimityksellä. Keksintö mahdollistaa älylaitteiden hyödyntävän virtaa ainoastaan pieninä pulsseina, kun tähän saakka laitteet ovat syöneet virtaa jatkuvasti toiminnassa ollessaan. Toisin sanoen, tulevaisuuden älylaitteet vaativat sata kertaa vähemmän energiaa toimiakseen ja virtaa riittää pidemmäksi aikaa, Nature uutisoi.

Uudenlaisen virrankäytön ansiosta puhelimet pystyvät hyödyntämään käytettävissä olevaa energialähdettä tehokkaammin. Laitteissa oleva virta saattaa siten riittää peräti kolmeksi kuukaudeksi. Ominaisuus tulee käyttöön vuoteen 2030 mennessä. Keksinnöstä uskotaan olevan hyötyä koko maailmalle ja energian säästämiselle.