Järkyttävä tutkimustulos: Näin moni suomalainen voisi hyväksyä raiskauksen!

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Euroopan komissio on toteuttanut laajan kyselyn, jonka mukaan 27 prosenttia eurooppalaisista pitää raiskausta hyväksyttävämpänä tietyissä olosuhteissa. Kyselyyn osallistui 30.000 eurooppalaista. Suomessa vain kuusi prosenttia pitää raiskausta oikeutettuna.

Washington Post on julkaissut laajan kyselytuloksen, jonka mukaan osa eurooppalaisista ymmärtää raiskauksen paremmin, jos sille on ollut jokin syy tai laukaisija.

Esimerkiksi paljastavissa vaatteissa liikkuminen, päihteiden vaikutuksen alaisena oleminen, flirttaileminen tai se, että nainen ei ole sanonut selkeästi ei tai taistellut raiskaajaansa vastaan, antavat joidenkin ihmisten mukaan oikeutuksen seksille vastoin naisen tahtoa.

Myös yksin ulkona liikkuminen, irtosuhteiden harrastaminen, jatkoilta tai treffeiltä samaan osoitteeseen päätyminen, yhteisymmärryksen puute tai se, että raiskaaja katuu tekoaan, saattavat tehdä naisten väkisinmakuusta ihmisten mielestä hyväksyttävämpää.

Eniten raiskauksia katsotaan sormien läpi Unkarissa ja Romaniassa, jossa peräti 55 prosenttia pitää väkisinmakuuta hyväksyttävämpänä, mikäli sille on annettu yksikin syy. Sen sijaan Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa vain kuusi prosenttia voisi pitää raiskaamista myös uhrin omana syynä.