Sotaveteraanin veriset kuvat tyrmistyttävät: ”Minne veteraanien keräysrahat menevät?”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa vietettiin tällä viikolla itsenäisyyspäivää, jonka itseoikeutettuja tähtiä olivat sotiemme veteraanit, joiden ansiosta saamme edelleen asua itsenäisessä maassa. Veteraaneille on kerätty vuosikymmenten varrella valtavasti rahaa, mutta se ei aina näy sotaveteraanin arjessa.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää Tony Elfin päivitys, jonka hän julkaisi itsenäisyyspäivänä Nils-isänsä tilanteesta. Sotaveteraani ei ole saanut Sotaveteraaniliitosta apua, vaikka on sokea. Päivityksen ohessa nähdään veriset kuvat isästä, joka oli kaatunut kotonaan ja saanut suuren haavan päähänsä.

– Isä nils sokea 80% sap pisteet ei riitä hoivakotiin. Sodassa pysyi pystyssä kotonaan kaatui, mutta ei lopullisesti. Sotaveteraanillittioon oltu avuntsrpeeseen yhteydessä vuosikausia. Lopputulos kaksi jalkahoitoa. Mihin keräysrshat menevät? Ei ainakaan veteraaneille. Varoja on paljon ja niistä tulee tehdä selvitys.

Yleisradion MOT kertoi kolme vuotta sitten, että sotaveteraaneille kerättyjä varoja on jäämässä jäljelle miljoonia euroja viimeisten veteraanien kuoltua. Tuolloin veteraani- ja sotainvalidijärjestöillä oli noin 40 miljoonaa euroa varoja, jotka ne olivat sitoutuneet käyttämään veteraanien hyväksi.

Tänä vuonna 2016 valtio myönsi itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi 30 miljoonaa euroa lisärahaa vuosille 2017-2019. Suomen Sotaveteraaniliiton mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 22.000 sotaveteraania, joiden keski-ikä on 91,5 vuotta. Vuonna 2025 heitä on arviolta enää 1.200.