Miesten penikset surkastuivat yksiavioisuuden myötä – tutkija paljasti syyn!

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eläinten penisluiden pituus vaihtelee suuresti eri lajien välillä. Esimerkiksi jääkarhujen penisluun pituus on keskimäärin 18,5 senttimetriä, kun simpansseilla se ei yllä kuin ihmisen etusormen kynnen mittaan. Ihmisillä ei ole lainkaan penisluuta.

University College Londonin tutkimusryhmä on selvittänyt syitä ihmisten penisluun katoamiseen evoluution aikana. Ensimmäiset nisäkkäiden siitinluut kehittyivät lajeille 95 miljoonaa vuotta sitten. Kädellisille penisluut kehittyivät 50 miljoonaa vuotta sitten. Nykyihmiseltä sukupuolielimen luu on todennäköisesti hävinnyt yksiavioisuuden yleistyttyä.

Penisluun tehtävä on edesauttaa parittelun onnistumista ja varmistaa siten lajin jatkuminen. Naaraat ovat kautta aikojen suosineet suuremmalla penisluulla varustettuja parittelukumppaneita. Pitkäkestoiset paritteluhetket ovat vaatineet pidemmän penisluun. Ihmiset alkoivat kuitenkin suosia yksiavioisuutta noin 1,9 miljoonaa vuotta sitten, mikä johti samalla penisluun surkastumiseen.

Suvun jatkaminen suoritettiin yksiavioisuuden yleistymisen takia saman henkilön kanssa, eikä urosten tarvinnut enää kilpailla naaraiden huomiosta esimerkiksi suuremman etuvarustuksen avulla. Tutkimus ja sen pohjalta esitetty teoria on julkaistu Proceedings of the Royal Society -sivustolla.