12-vuotias yrittäjä suivaantui Sääntö-Suomeen: ”Etteks te virkamiehet tajuu?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Stara uutisoi pari vuotta sitten 10-vuotiaasta Korumies Arvista, joka ryhtyi toteuttamaan unelmaa oman hevosen ostamisesta yrittäjyyden kautta. Koruja myynyt nuori mies sai lopulta kasaan rahat oman hevosen ostamiseen. Nyt 12-vuotias Arvi Martikainen on suivaantunut yrityksen perustamisen vaikeuteen Suomessa. Eikä varmasti ole ainoa.

– Voi KÖKKÖ ku kiukuttaa nyt KoruMiestä pitkästä aikaa!!! Korumies kirjoittaa Facebookissa.

Arvi olisi halunnut perustaa yrityksen jo 10-vuotiaana, mutta tuolloin patentti- ja rekisterihallitus ilmoitti ikärajaksi 12-vuotta. Nyt vaadittu ikä on täynnä, mutta nuori yrittäjä kuitenkin huomata, että Sääntö-Suomessa asiat ovat usein helpommin sanottuja kuin tehtyjä.

– No nyt mä sit oon se vaadittavan 12v. Mutta ei sekää viel oo ratkasu. Nyt kun hain rekisteröintiä muutosilmoituksella niin arvatkaan mitä? Mun pitää maksaa siitä enemmän kuin muiden!!!! Arvi ihmettelee.

Verkossa perustamisilmoituksen voi hänen mukaansa tehdä 75 eurolla, mutta alaikäisenä verkkomaksaminen ei onnistu. Vaadittava paperinen ilmoitus maksaa 110 euroa. Jos paperisesta ilmoituksesta maksaisi 75 euroa, niin edessä olisi jopa kuukausien odotus ja asian käsittely lautakunnassa. Silloin tulossa voisi olla myös lisämaksuja ja lisää viivästyksiä.

Arvi joutui maksamaan muita suuremman summan, koska perustamisen normaalin käsittelyn edellytyksenä oli paperinen ilmoitus. Hän joutui mielestään ikänsä vuoksi epätasa-arvoiseen asemaan muihin nähden. Toinen vaihtoehto olisi ollut odottaa rekisteröintiä jopa kuukausia. Ymmärrettävistä syistä nuori mies ei ole tyytyväinen patentti- ja rekisterihallituksen toimintaan.

– Mä oon vasta 12v, mutta mä oon tarpeeks vanha ymmärtää, et ei nää hommat oikeesti voi mennä näin. Etteks te virkamiehet tajuu, et me nuoret halutaa tehä duunii ja laillisesti. Miks kummassa te haluutte tehä siit nii vaikeeta, Arvi osoittaa kysymyksen päättäjille.

– Ja kyllä, mä todella kiitän Verohallintoa siitä kaikesta avusta jota teiltä oon saanu, uskokaa ihmiset et veronalle auttaa jos kysyy. Mutta teiltä PRH Patentti- ja rekisterihallitus toivoisin kovasti pientä ymmärrystä meidän nuorten asioissa. Ja mä en taatusti ole ainoa alle 18v joka teille perustamis- tai muutosilmotuksia laittaa.

Lopuksi Arvi kertoi olevansa ehdolla vuoden 2027 eduskuntavaaleissa. Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt tilanteen olevan epätasa-arvoinen alle 18-vuotiaita yrittäjiä kohtaan ja kutsunut Arvin virastoon keskustelemaan asiasta.

– Toivottavasti kutsu oikeasti saapuu spostiini ja odotan innolla et pääsisin sinne juttelee tästä =) SIIDEE! Olen ilonen ku tää oikeesti menee eteenpäin ja PRH taitaa nyt oikeesti kuunnella mua. Kiitos siitä heille! :) Arvi iloitsee.