Nukutko tarpeeksi yön aikana? Näin selvität sen nopeasti

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisten unitottumukset voivat vaihdella hyvinkin paljon keskenään. Toinen herää varhain aamulla ja tuntee pärjäävänsä mainiosti kuuden tunnin yöunilla kun taas toisesta tuntuu, että mikään unimäärä ei auta siihen, että heräisi virkeänä yön jälkeen.

Uniasiantuntija Omar Burschtin kertoi Elite Daily -sivustolle, että ihmisten tarvitsema unen määrä voi vaihdella hyvinkin paljon. Ei ole olemassa mitään yhtä selkeää neuvoa tai määrää siihen miten paljon ihminen tarvitsee unta ja mikä on riittävä minimimäärä. Burschtin kertoi kuitenkin hyvän ohjeen, jonka avulla henkilö pystyy mittaamaan paljonko hän itse tarvitsee unta.

Omar Burschtin kertoi, että parhaimmassa tapauksessa ihmisen tulisi aina itse herätä hieman ennen herätyskellon soimista. Herätyskellon tulisi toimia vain heräämisen varmistuksena eikä aina itse herättäjänä. Mikäli henkilö herää aina vasta herätyskellon soimiseen hän voi olla varma siitä, että hän ei saa tarpeeksi unta ja elää jatkuvassa univajeessa.

Burschtinin mukaan oman unen tarpeen selvittämiseen tulisikin katsoa millaisen yöunen pituuden jälkeen herää ennen herätyskelloa. Henkilön kannattaa mennä joka yö hieman aiemmin nukkumaan ja katsoa, mikä on lopulta riittävä yöunien pituus siihen, että onnistuu heräämään hieman ennen herätyskelloa.