NASA haluaa ehkäistä asteroidien törmäykset – keino suoraan elokuvista!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mikäli suurikokoinen asteroidi osuisi Maahan, olisivat seuraukset tuhoisat. Yhdysvaltojen avaruusjärjestö NASA on kuitenkin kehitellyt järjestelmää, jonka tarkoituksena on suojella Maapalloa sitä uhkaavilta taivaankappaleilta.

NASAn Double Asteroid Redirection Test, eli DART, -projektin tavoitteena on kääntää asteroidien suuntaa. Tämä tapahtuisi ohjaamalla pienikokoinen alus kohti asteroidia 6 kilometrin sekuntinopeudella, tarkoituksena muuttaa sen liikerataa.

Avaruusjärjestö suunnittelee testaavansa järjestelmää Didymos B -asteroidiin. Tarkoituksena on tutkia, pystyykö NASAn alus muuttamaan Didymos A -asteroidia kiertävän taivaankappaleen liikerataa.

– DARTin tarkoitus on osoittaa, että voimme suojella planeettaamme mahdolliselta asteroidi-iskulta. Koska emme tiedä paljoakaan niiden rakenteesta, meidän täytyy suorittaa tämä koe oikealla asteroidilla, DART-projektia vetävä Johns Hopkins Applied Physics Laboratoryn Andy Cheng kuvaili NASAn tiedotteessa.

Asteroideja päätyy törmäyskurssille maan kanssa lähes päivittäin. Suurin osa niistä on kuitenkin niin pieniä, että ne palavat ilmakehässä ennen maahan osumista. NASAn vuonna 2015 perustetun Planetary Defense Coordination Office -osaston tavoitteena on pitää huoli, että tuhovoimaisilta isoilta törmäyksiltä voidaan välttyä.