Tutkijat: Kolmetoista syytä -nettisarja lisäsi nuorten itsetuhoisia ajatuksia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Netflixin tämän vuoden suosituimpia sarjoja on lukiolaistyttö Hannah Bakerin itsemurhasta kertova Kolmetoista syytä. San Diegon yliopiston tutkija väittää, että sarja on lisännyt nuorten itsetuhoisia ajatuksia merkittävästi ilmestymisensä jälkeen.

Raportin julkaissut John W. Ayers on tutkinut työryhmänsä kanssa Googlen hakusanoja nuorten itsemurhiin liittyen. Hänen mukaansa itsemurhan suunnittelemiseen liittyvät termit olivat kasvaneet huomattavan sen jälkeen, kun Kolmetoista syytä -sarja ilmestyi Netflixiin. Sarjassa kerrotaan seikkaperäisesti lukioikäisten nuorten elämästä ja siitä, miksi sarjan pääosassa oleva teinityttö riisti henkensä.

Esimerkiksi ”kuinka teen itsemurhan” -fraasia haettiin sarjan ilmestymisen jälkeen peräti 26 prosenttia enemmän. Samalla ilmeni, että myös itsemurha-aikeissa olevien nuorten auttavat puhelimet olivat saaneet enemmän hakuja osakseen. Tutkijat ovat vaatineet Netflixiä muokkaamaan sarjaa tai poistamaan sen kokonaan suoratoistopalvelusta. Itsemurhat ovat 15–24-vuotiaiden nuorten kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

A first look into the world the Netflix Original Series 13 Reasons Why, based on the best-selling mystery by Jay Asher

Publié par 13 Reasons Why sur mercredi 8 février 2017