Kannabis voi laukaista oireyhtymän – hillitöntä oksentelua päiväkausia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset reagoivat erilaisiin päihteisiin toisistaan poikkeavalla tavalla, eikä kannabis tee tässä asiassa poikkeusta. Pilven polttaminen voi aiheuttaa joissakin ihmisissä oireyhtymän, johon kuuluu päiväkausien ajan tapahtuvaa oksentelua. Oireet voivat olla niin voimakkaita, että henkilö luulee kuolevansa.

NPR kertoo cannabinoid hyperemesis -oireyhtymästä, jossa henkilö kärsii vakavista oksennusrefleksistä. Syndrooman ja kannabiksen välistä yhteyttä epäiltiin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, kun lääkärit huomasivat säännöllisesti kannabista käyttäneen miehen rajut oksenteluoireet.

Tällöin kuitenkin pääteltiin, että aggressiivinen pahoinvointi johtui miehen kärsimistä ahdistuskohtauksista. Vasta vuonna 2004 todettiin, että kannabis oli juurikin oksentelukohtausten laukaiseva tekijä.

Oireet syntyvät yleensä ihmiselle, joka on käyttänyt runsaasti marihuanaa vuosien ajan ja vähintään 3-5 kertaa päivässä. Oireyhtymän alkuvaiheessa henkilö kärsii ainoastaan aamupahoinvoinnista, mutta syndrooma muuttuu rajummaksi pidemmälle edetessään.

Tällöin henkilö voi oksentaa jopa viisi kertaa tunnissa yli vuorokauden ajan. Kuumat suihkut tai kylvyt auttavat oireyhtymästä kärsiviä henkilöitä. Taudin syytä ei ole vielä selvitetty, mutta joiden teorioiden mukaan kannabista käyttävien autonomisen hermoston toiminta on muuttunut vuosien saatossa.

Coloradossa on raportoitu kaksi kertaa suurempi ensiapuun oksennustaudin takia hakeutuneiden potilaiden määrä kannabiksen viihdekäytön laillistamisen jälkeen. Kannabiksen käytön lopettaminen on listattu ainoaksi keinoksi syndrooman ja oksennuskierteen parantamiseksi.