Professorin assistentti paljastui tekoälyksi – opiskelijat luulivat ihmiseksi

Digi · Terhi Piiroinen

Georgian teknologisen instituutin tietojenkäsittelytieteen professori Ashok Goel palkkasi avukseen Jill Watson -nimisen assistentin. Jill Watson kertoi opiskelijoille tärkeitä päivämääriä ja vastasi heitä askarruttaviin kysymyksiin sähköpostilla sekä keskustelufoorumeilla. Lopulta professori paljasti, että Watson oli ohjelmoitu tekoäly.

Osa opiskelijoista oli epäillyt Ashok Goelin assistentin henkilöllisyyttä. Jill Watson oli kuitenkin ohjelmoitu siten, että se vastasi kysymyksiin ainoastaan ollessaan melkein tai täysin varma vastauksesta. Robotti käsitteli noin 40 prosenttia opiskelijoiden professorille lähettämistä kysymyksistä, Futurism uutisoi.

Keinoäly ohjelmoitiin noin 40.000 foorumikeskustelun avulla. Opiskelijat saivat vasta myöhemmin tietää Jill Watsonin olleen robotti. Vaikka tapaus on tullut yleiseen tietoon jo muutama vuosi sitten, on se edelleen suosittu keskustelunaihe netissä. Ashok Goel on käynyt kertomassa Jill Watsonista myös TEDx Talks -luennolla.