Norjalaiskylässä kuoleminen on laitonta – karmaiseva syy paljastui hautausmaalta

Matkailu Ohhoh! · Tim Isokivi

Huippuvuorilla sijaitseva norjalaiskylä Longyearbyen tunnetaan sen erikoisesta laista. Kuoleminen on ollut kahden tuhannen asukkaan kylässä laitonta lähes 70 vuoden ajan. Vuonna 1950 huomattiin, etteivät Longyearbyenin hautausmaalle haudatut ruumiit mätäne lainkaan kylmän sään ansiosta.

Epätavallisen lain taustalla on pelko siitä, etteivät myöskään ruumiissa mahdollisesti pesivät taudit häviäisi mihinkään. Pelko osoittautui aiheelliseksi 2000-luvulla, kun tutkijat ottivat näytteitä vuonna 1918 influenssaepidemiaan kuolleiden ruumiista. Kävi ilmi, että virus oli edelleen elossa kylän hautausmaalla lähes sadan vuoden ajan levänneissä ruumiissa.

Lain mukaan kuolemansairaat potilaat tulee lennättää pääkaupunkiin Osloon. The Sun -lehden mukaan saarella ei ole lainkaan vanhainkoteja tai sairaaloita. Niinpä myös esimerkiksi odottavien äitien täytyy lentää synnyttämään mantereelle.

 

Windchill at -28 C! It is so cold my phone and camera refuse to function

A post shared by Sasha (@pidunka1) on