Venäjä varasti Ukrainan sotadelfiinit – eläimet ryhtyivät nälkälakkoon

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Eläimiä on hyödynnetty sotatoimissa kautta aikojen. Monen yllätykseksi myös merieläimiä on koulutettu aikojen saatossa auttamaan sotilaallisissa toimissa armeijan apuna. Venäjä varasti Ukrainan kouluttamat sotadelfiinit vuonna 2014 Itä-Ukrainan sodan aikana.

Yhdysvaltain laivasto on kouluttanut pullonokkadelfiinejä ja kalifornianmerileijonia vuodesta 1959 saakka. Merieläimiä on hyödynnetty muun muassa merimiinojen etsintätehtävissä sekä vihollisten sukeltajien paljastamisessa. Myös Ukrainan laivasto oli kouluttanut sotajoukkoihinsa pullonokkadelfiinejä, joiden tehtävänä oli hyökätä vihollisia vastaan.

Ukrainan sotadelfiinit oli varustettu pistooleilla ja veitsillä, jotka oli kiinnitetty merieläinten päihin. Delfiinit hyökkäsivät venäläisten sukeltajien kimppuun myös kamikazea muistuttavilla tavoilla miinoilla varustettuina. Venäjän sotaväki onnistui varastamaan kymmenen ukralainalaista sotadelfiiniä vuonna 2014 Sevastopolin alueelta.

IFL Science -julkaisun mukaan ukrainalaiset lehdet ovat viime päivinä raportoineet maansa kouluttamien defiinien patrioottisuudesta.

Artikkelin mukaan venäläisten varastamat sotaeläimet ryhtyivät nälkälakkoon. Venäjän tavoitteena oli kouluttaa eläimet omaan käyttöönsä, ja maa hankki pullonokkadelfiinejä jopa lisää sotavoimiinsa liitettäviksi. Ukrainalaiset delfiinit eivät kuitenkaan suostuneet yhteistyöhön ja ne uhrasivat lopulta henkensä.

Todellisuudessa delfiinien kohtalo on voinut johtua yksinkertaisesti siitä, että ne eivät sopeutuneet uuteen sijoituspaikkaansa ja kouluttajiinsa. Delfiinien lisäksi sodissa on aikojen saatossa hyödynnetty veto- ja kantoeläinten lisäksi norsuja, koiria, kyyhkysiä ja kissoja. Yhdysvaltain laivasto on testannut myös haiden, kilpikonnien ja rauskujen hyödyntämistä taistelutoimissa, mutta delfiinit ja merileijonat ovat osoittautuneet parhaimmiksi vaihtoehdoiksi.