Tutkimus: Unessa murhaavat ihmiset muita luovempia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Unet ovat kiehtoneet ihmiskuntaa kautta aikojen, mutta niiden perimmäistä tarkoitusta tai toimintaa ei tiedetä. Unien tutkiminen on kuitenkin aktiivinen tieteenhaara. Luovat ihmiset näkevät muita enemmän unia, joissa he harjoittavat väkivaltaa.

Düsseldorfin Heinrich-Heinen yliopistossa on toteutettu tutkimus, jonka mukaan luovat ihmiset murhaavat ja harjoittavat enemmän vökivaltaa muita ihmisiä kohtaan unissaan.

Kaksiosaisessa tutkimuksessa seurattiin ja analysoitiin ihmisten painajaisia tai ahdistavia unia. Tutkimukseen osallistuneet pitivät testijakson aikana unipäiväkirjaa, eli kirjoittivat kuukauden ajan uniaan ylös.

Toisten ihmisten tappaminen oli yllättävän yleinen uni, mutta se oli yleensä seurausta itsepuolustuksesta. Väkivaltaiset unet olivat yleisempiä henkilöillä, joilla oli samankaltaisia kokemuksia tosielämässä. Myös luovat ihmiset taipuivat enemmän väkivaltaisuuksiin unissaan, koska he reagoivat epämiellyttävään unen tilanteeseen pakenemisen sijaan aktiivisemmalla ratkaisulla.