Isäksi tuleminen kasvattaa – myös univelkaa ja elopainoa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan ihmisillä on viisi prosenttia suurempi todennäköisyys liikalihavuuteen, mikäli he nukkuvat alle kuusi tuntia yössä. Unettomuus yleistyy etenkin pienten lasten vanhemmilla, jotka heräilevät öisin hoitamaan jälkikasvuaan. Univelka tekee nälkäiseksi.

Men’s Healthin mukaan tuoreet isät lihovat muita helpommin, koska he kärsivät muita enemmän unettomuudesta. Väsynyt ihminen syö enemmän epäterveellistä ruokaa, kun energiavajetta pyritään täyttämään rasvaisella ja hiilihydraattipitoisella ruoalla. Unella ja sen laadulla on suora yhteys ihmisten ruokailutottumuksiin.

Vauvaperheiden isäntien kannattaa kokeilla muutamaa keinoa unettomuuden selättämiseen ja liikakilojen kertymisen estämiseen. Kahvia ei kannata juoda puolen päivän jälkeen, sillä kofeini on yksi suurimmista univaikeuksien aiheuttajista. Työmäärät on pidettävä maltillisina ja älylaitteet sammutettava vähintää tunti ennen nukkumaan menoa. Kun unirutiini on kunnossa, saa yöherätyksen jäkeen paremmin unta uudestaan ja siten voi saavuttaa kokonaisvaltaisesti paremman olotilan.